Izraelci napravili vakcinu protiv korone u obliku tablete: Ovo može da "promeni igricu" sa 3. dozom

U Tel Avivu započeta su klinička ispitivanja, a direktor kompanije koja stoji iza oralne vakcine nada se da će ona što pre biti odobrena

  • 6
Tri doktora tri vakcine Foto: Shutterstock, Tanjug/AP

Dok se u svetu vode polemike da li bi trebalo uključiti treću dozu vakcine protiv korona virusa i ko je kandidat za takozvani buster, u Tel Avivu je započeto kliničko ispitivanje vakcine u obliku tablete.

Oralna vakcina protiv korona virusa mogla bi da "promeni igru" pojednostavljivanjem logistike, kako zbog zemalja koje nemaju uslove za čuvanje vakcina, tako i zbog zdravstvenih radnika koji su angažovani na imunizaciji.

Oramed Pharmaceuticals kreirao je oralnu verziju jedne doze prospektivne vakcine koju je razvio indijski Premas Biotech, a u martu je objavio da je ova tableta uspešno stvorila antitela kod svinja.

koronavirus, zaraza, infekcija, maska za lice Pixabay.com

Iz kompanije navode da će izraelska pilula biti pogodna za jednostavnu početnu vakcinaciju, jer neće biti potrebe da se čuva na niskim temperaturama i ujedno eliminiše potrebu za profesionalcima koji daju vakcine.

- Ovo bi moglo da donese veliki preokret u zemljama poput Indije, gde je samo 5 odsto stanovništva vakcinisano - kaže Nadav Kidron, izvršni direktor kompanije Oramed.

On predviđa da bi tehnologija mogla da pomogne zdravstenim radnicima da se izbore sa mogućim izazovom davanja treće doze vakcine protiv korona virusa i veruje da će vakcina u obliku tablete umnogome to olakšati.

Izrael je već počeo da daje novu dozu vakcine imunokompromitovanim osobama, a lekari iz celog sveta odavno polemišu da li bi treću dozu trebalo da primi celo čovečanstvo. U međuvremenu, u medicinskim krugovima se sve više sugeriše da bi buster doza trebalo da bude vakcina drugog proizvođača, odnosno bazirana na drugačijoj tehnologiji od prve dve doze. Tu tezu podržava i Ugur Šahin, tvorac Fajzer/Bajontekove vakcine protiv korone, kao i srpski stručnjak prof. dr Milanko Šekler.

Kidron je za The Times of Israel rekao da bi bilo dobro da oralna vakcina bude što pre odobrena, s obzirom na mogućnost potražnje za trećom dozom i nedostatak vakcina u pojedinim delovima sveta.

- Naša oralna vakcina koja se ne oslanja na lanac snabdevanja dubokim zamrzavanjem, za razliku od drugih vakcina protiv korona virusa, mogla bi da napravi veliku razliku - izjavio je Kidron.

Pre nego što je oralna vakcina stigla na testiranje u Izrael, iz Rusije su stigle najave da su i tamošnji naučnici izumeli vakcinu koja se može uzeti oralno - kroz jogurt ili kefir.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 🙉🙉🙉

    27. jul 2021 | 13:10

    Narodu je sve ovde jasno!!!!

  • zeljko

    28. jul 2021 | 13:12

    E sad i tabletice za trecu dozu, sta ce biti za cetvrtu, ovoj "igrici" nema kraja, sve vise sam u nedoumici, totalno ce da nas slude, jedino imam poverenja u dobar imunitet (zahvaljujuci indijskom tamjanu), disciplini i distanci.

  • Simke

    27. jul 2021 | 14:27

    Izrael je zemlja sa najvecim brojem vakcinisanih a sada je pred zatvaranjem ponovo. Od cega su primili vakcine i koja je svrha istih ?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA