≫ 

"Sinofarm je među najefikasnijim vakcinama protiv delta soja": Direktorka RFZO poziva na vakcinaciju

- Među populacijom od 18 do 30 godina vakcinisano je svega 18 odsto, a vakcinacija je jedini način zaštite od korona virusa - kaže Sanja Radojević - Škodrić iz RFZO

  • 6
Sanja Radojević Škordić Sinofarm Foto: Tanjug/Andrija Vukelić, Shutterstock

- Vakcina kineskog proizvođača Sinofarm, kojom je vakcinisan najveći broj građana u Srbiji je među najefikasnijim cepivima protiv delta soja virusa korona - kaže direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) Sanja Radojević Škodrić, apelujući na građane da se vakcinišu.

Škodrić skreće pažnju na nedovoljan broj vakcinisanih građana, naročito među mladima i navodi da je među populacijom od 18 do 30 godina vakcinisano svega 18 odsto njih, a da je vakcinacija jedini način zaštite od virusa korona.

- U Srbiji ima dovoljne količine vakcina - kaže Škodrić za Tanjug.

Na pitanje postoje li već neka saznanja o efikasnosti pojedinih vakcina na delta soj Škodrić za Tanjug kaže da su istraživanje iz Šri Lanke pokazalo da je efikasnost vakcine Sinofarm kod mladih 99 odsto, a kod starijih 94 odsto i ističe da je tu vakcinu primilo oko 1,7 miliona naših građana i da je reč o bezbednoj vakcini.

To su, kaže, pokazali podaci objavljeni u stručnom časopisu "Jama" iz 2021. godine.

Kada je reč o trećoj dozi i nedoumicama oko toga treba li primiti i koju trecu dozu vakcinu i o mogućnosti kombinovanja vakcina različitih proizvođača, Škodrić kaže, da za sada, nijedna referentna institucija nije donela zvaničnu preporuku o tome.

- Ne postoji ni nezvanična preporuka Svetske zdravstvene organizacije kao ni Evropske agencije za lekove o uvođenju treće doze - rekla je direktorka RFZO.

Ističe da se Srbija se od samog početka epidemije virusa korona ponaša ozbiljno odgovorno i da je ispred mnogih zemalja u analizama preduzetim potezima, kada je reč o kovidu-19.

- Tako smo i o trećoj dozi počeli da analiziramo i pratimo dešavanja, istraživanja i preporuke proizvođača. Naša struka se intenzivno bavi time, a konačnu odluku o tome doneće Krizni štab - rekla je Škodrić.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pop

    28. jul 2021 | 16:19

    Istrazivanje iz Sri Lanke. Dalja prica nije potrebna.

  • Boža zemunac

    28. jul 2021 | 16:19

    Sanja poklanjam svoju vakcinu velikodušno. Pelcuj se svaki mesec i ostavi mlade na miru.

  • Vuk

    28. jul 2021 | 18:55

    Normalno, a jel to reklama?! Ja sam se vakcinisao sa Si Đi, jel treba treća?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA