≫ 

Krizni štab prelomio: Preporučena i 3. doza vakcine protiv korone, odlučeno i ko će je primiti

Takozvana buster doza nije namenjena svima koji su se vakcinisali protiv korona virusa

  • 38

- Treća doza vakcine protiv korona virusa preporučena je pacijentima koji spadaju u rizične grupe - izjavila je danas posle održane sednice Kriznog štaba epidemiolog Darija Kisić Tepavčević.

Ona je istakla da se istraživanja o preporuci uvođenja treće doze još rade u svetu, te da je potrebno još vreme praćenja postvakcinalnog imuniteta, ali da dosadašnja istraživanja pokazuju da je treća doza vakcine korisna određenim grupama ljudi.

- Zaključak je da su u prvoj grupi za primanje treće doze osobe koje imaju imunodeficijentna stanja i različita hronična oboljenja koja imaju veze sa imunitetom. To su pre svega osobe koje su imale transplantaciju organa, one koje su na hemodijalizi, osobe sa malignim oboljenjima koji trenutno primaju imunosupresivnu terapiju, kao i hronični bolesnici - naglasila je članica Kriznog štaba.

Stručnjaci su prethodnih meseci najavljivali da treću dozu vakcine protiv korona virusa neće primiti svi koji su se imunizovali. Nacionalni komitet je prošle sedmice doneo preporuku o uvođenju treće doze.

Kako je najavljivao dr Predrag Kon, epidemiolog i član Kriznog štaba, neophodno je da prođe barem 6 meseci da bi neko primio treću dozu vakcine protiv korone.

Pokazalo se, prema nekim istraživanjima, da primena treće doze, odnosno buster vakcine protiv korona virusa dovodi do povećanja humoralnog imunskog odgovora.

Video: Kisić Tepavčević o uvođenju obavezne vakcinacije

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boža zemunac

    28. jul 2021 | 21:40

    Darija, po cenu smrti se neću pelcovati. A svoju ti vakcinu velikodušno poklanjam. Samo se ti pelcuj i uživaj do sudnjega dana.

  • ....

    28. jul 2021 | 18:03

    Šta li su lomili kad su uspeli da prelome ??

  • Maj

    28. jul 2021 | 18:07

    Sve mi je ovo haoticno deluje

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA