≫ 

Istina o srpskoj varijanti korone: Dr Banko za Telegraf o jedinstvenim mutacijama za vreme 2. talasa

- Iako nije dokazana tzv. "srpska varijanta" od interesa ili za zabrinutost, uočena je lokalna specifičnost epidemije, odnosno drugačija dominacija i distribucija varijanti u odnosu na ostatak Evrope - objašnjava dr Banko

  • 7
Dr Ana Banko; Korona Virus

Foot: Shutterstock, Privatna arhiva

“Rat” između korona virusa i čovečanstva traje već drugu godinu. Poput mnogih drugih virusa, i SARS-CoV-2 mutira, pokušavajući da “umakne” postojećim vakcinama.

Novi sojevi i varijante korone su u fokusu interesovanja svetske javnosti, a ono što je posebno zaintrigiralo domaću javnost jeste priča o “srpskoj varijanti korone” o kojoj za Telegraf govori virusolog doc. dr Ana Banko.

- Istraživanja vezana za ispitivanje genetičke varijabilnosti, odnosno mutacija SARS-CoV-2 virusa rađena su u saradnji Medicinskog fakulteta i Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju, a rezultati su objavljeni u jednom od vodećih svetskih naučnih časopisa iz oblasti mikrobiologije - kaže doc. dr Ana Banko za Telegraf.

- Ispitivali smo karakteristike virusa koji je cirkulisao u našoj zemlji u jedinstvenom drugom talasu u Evropi od juna do oktobra 2020. godine.

Dr Banko ističe da iako nije dokazana tzv. "srpska varijanta" od interesa ili za zabrinutost, uočena je lokalna specifičnost epidemije, odnosno drugačija dominacija i distribucija varijanti u odnosu na ostatak Evrope.

- Kao takva, ova dominacija ostala je karakteristika našeg lokalnog područja sve do kraja pomenutog drugog talasa. Takođe su uočene direktne posledice različitih epidemioloških mera, poput ograničenja kretanja sa drugim zemljama, na stepen izmena virusa. To znači da se tek krajem leta, kada su se granice više otvorile, identifikuje značajno veći broj različitih varijanti virusa koje se uvode u našu zemlju - objašnjava virusolog i dodaje:

- Dakle, iako "srpska varijanta" prema definiciji nije identifikovana u tom periodu, jesu pronađene jedinstvene pojedinačne mutacije spike proteina koje do tada nisu nigde u svetu zabeležene. Jedna od njih je mutacija koja je tek 2021. dokazana kao karakteristika kalifornijske varijante za zabrinutost, i ovaj podatak je zaista zanimljiv. Takođe, među našim izolatima dokazali smo i neke od mutacija koje su do tada samo u izuzetnim slučajevima dokazivane u svetu, ali nikada do tada u Evropi.

Dr Banko ističe da su u istraživanju pokazali kako intenzivan talas epidemije uspostavlja lokalnu dominaciju određene varijante bez obzira kako ta distribucija izgleda u drugim krajevima, samo onda kada smo izolovani tzv. "zatvaranjem" granica.

S druge strane, kako objašnjava, to isto znači da je brzo širenje i uvođenje različitih varijanti prirodan i spontan proces čim su okolnosti normalne, odnosno čim dođe do kretanja ljudi među državama.

- Verovatnoća za stvaranjem nekih opasnijih novih varijanti suštinski se povećava onda kada postoji intenzivna cirkulacija virusa, tj. onda kada virus ima više domaćina da u njima napravi izmenu. Ti domaćini u najvećem broju slučajeva su neimunizovane osobe - zaključuje dr Banko.

Video: Darija Kisić Tepavčević o novom talasu i školama: Školska godina počinje 1. septembra

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ZAC

    28. jul 2021 | 19:48

    Doktorka Banko , citam ovog trenutka vesti sa teletexsa iz Svajcarske i oni kazu da ce za ulazak buti potrebni testovi kao i do sada ali da pojedine vakcine astra zeneka koja se daje u Jordanu nije pouzdana i da ce osobe koje dolaze iz te zemlje morati da imaju ponovo test sta to znaci da su vakcine pravljene za pojedine zemlje neispravne ili se testiraju u pojedinim zemljama i nisu efikasne , stvarno je zacudjujuce da se SZO igra sa svetom,ako zelimo da suzbijemo epidemiju ceo svet mora biti jedinstven a ne da nam servirate vakcine na politickoj osnovi ili narodnosti( za jednu populaciju su dobre a za drugu nisu ) kao sto je primer koji sam naveo.

  • ja

    28. jul 2021 | 20:56

    Obavezna vaksinacija,HITNO!!!

  • Ilija gromovnik

    28. jul 2021 | 23:06

    Ako je stigla srpska varijanta ode među narodna zajednica do đavola zajedno sa šipci i ostali petokolonaši

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA