≫ 

U Srbiji od raka pluća godišnje umre 4.600 ljudi: Rani pregled i dijagnostika spasavaju život

Broj obolelih raste svake godine

  • 6
Rengenski snimak, pluća, Lekar, Doktor, Pacijent, Bolest, Rak, Terapija Foto: Shutterstock

Rak pluća je najčešći i najsmrtonosniji rak u Srbiji i svetu, godišnje u zemlji 6.500 osoba oboli, a na žalost njih više od 4.600 izgubi bitku sa tom opakom bolešću.

Prema statistici, Srbija zauzima drugo mesto u Evropi po smrtnosti od karcinoma pluća, dok broj obolelih raste svake godine, saopštilo je danas Udruženje za borbu protiv raka pluća, a u susret 1. avgustu, Svetskom danu borbe protiv raka pluća.

Prevencija je ključna

Iz Udruženja su izrazili nadu da će se ta statistika promeniti, pre svega prevencijom, kao i ranim otkrivanjem i lečenjem većeg broja pacijenata na imunološkim i ciljanim terapijama.

Od prošle godine u Srbiji je omogućeno lečenje pacijenata savremenim terapijama, kupljeni su nedostajući brohnoskopi, a u najskorije vreme, po prvi put Klinika za pulmologiju UKC Srbije, dobiće najmoderniji CT aparat koji će značajno ubrzati ranu i kontrolnu dijagnostiku obolelih.

Profesorka Violeta Mihailović Vučinić ističe da je Klinika za pulmologiju UKC Srbije vodeća ustanova za lečenje raka pluća u Srbiji sa više od 4.000 pacijenata godišnje.

- Svaki četvrti pacijent koji uđe u Kliniku ima karcinom pluća. Međutim, zbog epidemije korona virusa, veliki broj novih pacijenata je kasno dijagnostifikovan, čime su smanjene mogućnosti za dobre prognoze izlečenja. Kako je većina zdravstvenih kapaciteta bila fokusirana na lečenje kovid pacijenata, imali smo mnogo neotkrivenih, odnosno kasno otkrivenih pacijenata sa rakom pluća - rekla je Mihailović Vučinić.

rak pluća foto: pixabay.com/telegraf

Istakla je da su apeli struke i udruženja pacijenata urodili plodom, nadležni su prepoznali problem i nabavili najsavremeniji CT aparat koji će se prevashodno koristiti za dijagnostiku raka pluća.

- Mogu da kažem da će po prvi put od osnivanja, Klinika za pulmologiju dobiti svoj CT aparat, koji će doprineti znatno bržoj dijagnostici pacijenata. U pitanju je najmoderniji 128 slajsni skener, pri kraju su neophodni građevinski radovi u delu zgrade potrebni za instalaciju skenera i očekujemo da će za dve sedmice aparat biti spreman za prijem prvih pacijenata - navela je Mihailović Vučinić.

Novi CT aparat na Klinici će omogućiti znatno bržu dijagnostiku, jer je vreme otkrivanja u lečenju raka pluća najvažnije.

Olja Ćorović iz Udruženja "Punim Plućima" kaže da rani pregled i dijagnostika spasavaju život i pozvala je sve da se, ukoliko osete simptome, odmah jave lekaru.

- Rak pluća neće nestati i od njega se ne možemo distancirati, što je i slogan naše kampanje u 2021. godini "Sa njim nema distance". Pored toga, kao udruženje, sprovodimo i aktivnosti sa nadležnim zdravstvenim institucijama, kako bi se što većem broju pacijenata omogućile imunološke i ciljane terapije sa ciljem da svaki pacijent odmah po uspostavljanju dijagnoze dobije neophodnu terapiju - kaže Ćorovićeva.

Video: Šta može da se uradi da bi se umanjile šanse za dobijanje raka?

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Goks

    30. jul 2021 | 12:58

    A kako otkriti na vreme kad se umire samo od korone, kad ne možeš doci do lekara???

  • Marko

    30. jul 2021 | 12:35

    Više nego od korone….

  • Jeziva smrt

    30. jul 2021 | 13:45

    Pregledi podrazumevaju pregled kod izabranog lekara,zatim sa uputom se zakazuje snimanje pluca,na koje se 2016 cekalo 5 meseci( slucaj moje majke) Oni koji nemaju da plate privatno snimanje i ne docekaju zakazan termin. Takodje se zakazuje za jos par propraznih analiza i opet se ceka 2 meseca. Tretman sestara prema pacijentima na plucnom je UZASAN. Sve u svemu nedao bog nikome

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA