≫ 

Prvi put u Srbiji, elektrodom protiv Parkinsona: Kompleksni zahvati kod pacijenata u budnom stanju

U Srbiji se trenutno od Parkinsonove bolesti leči oko 20.000 osoba. Oko 1,5 odsto njih su kandidati za interevenciju

  • 1
Elektrodom protiv Parkinsonove bolesti, Parkinsonova bolest

Printskrin: RTS

Na Klinici za neurohirurgiju Univerzitetskog kliničkog centra Srbije, prvi put u Srbiji, urađeni su kompleksni zahvati kod dvoje pacijenata obolelih od Parkinsonove bolesti. Metodom elektro-duboke moždane stimulacije, kod pacijenata koji su operisani, elektrode će bolest držati pod kontrolom. Ranije su na tu intervenciju naši građani upućivani u inostranstvo, gde je koštala oko 50.000 evra, javlja RTS

Da prvi put urade ovu intervenciju kod dvoje pacijenata, tim neurohirurga, neurologa, radiologa, psihijatara, anesteziloga i drugih, uz podršku kolega iz Praga, u sali je bio oko 15 sati. Pacijenti su sve vreme u budnom stanju. Operacije su prošle dobro, a pravi efekat procedure videće se za mesec dana.

- Pacijenti koji imaju Parkinsonovu bolest su pre svega prvi kandidati, mada i drugi sa nevoljnim pokretima. U pitanju su najteži pacijenti, kod kojih su se javile mnogobrojne komplikacije dugotrajnog lečenja. To nije definitvno izlečenje, ja uvek kažem pacijentima, to nije operacija kod koje se nešto odstrani i posle ste dobro, ali kupujete vreme, i nekako vraćate sat, četiri do pet godina unazad - navodi dr Marina Svetel, neurolog na Kliniki za neurologiju UKCS-a.

Profesor dr Miloš Joković, direktor Klinike za neurohirurgiju UKCS navodi da tokom operacije treba doći do jedra u dubokim strukturama mozga, te da se zato ova intervencija naziva duboka moždana stimulacija.

- Znači, treba da dođemo do jezgra, koje je vrlo, malo. Preciznim prethodnim merenjem, ciljano uđemo elektrodom u to jedro, tu elektrodu povežemo sa generatorom struje koji se nalazi najčešće na grudnom košu, i posle recimo četiri nedelje puštamo struju da stimuliše to jedro. Obostrano se radi, i leva i desna moždana hemisfera -  objašnjava Joković.

Pacijenti imati svoj stimulator

 

Dr Marina Svetel objašnjava da se aktivacijom jedara uspostavlja bolja kontrola ukočenosti, usporenosti i drhtanja.

- Ne mogu da se povuku svi simptomi, ne mogu da se kontrolišu poremećaji govora, stabilnosti, poremećaji hoda. Takvo stanje koje mu obezbedi njegova idealna terapija, u momentu kada ona najbolje deluje, to je stanje koje ćemo obezbediti uz hiruršku intervenciju - dodaje Sveteleva.

Profesor dr Miloš Joković objašnjava da će pacijenti imati svoj stimulator i da će biti edukovani za njegovu upotrebu, ali da će ipak na početku lekari na neurologiji vršiti stimulaciju, određivanje i visinu doze.

Intervencija skoro tri puta skuplja u inostranom centru

 

U Srbiji se trenutno od Parkinsonove bolesti leči oko 20.000 osoba. Oko 1,5 odsto njih su kandidati za interevenciju.

- Ovo je zaista pomak i za same pacijenete koji su obično morali da idu u pratnji neke osobe jer je takva bolest. Sa druge strane intervencija je skoro tri puta skuplja u inostranom centru, nego kod nas, a na kvalitetu zaista neće izgubiti. Uz podršku Ministarstva zdravlja i KCS, koji nisu osporili ovu našu ideju, mi smo uspeli ovo i da realizujemo -  dodaje Joković.

Pripreme za taj kompleksni zahvat u Srbiji trajale su dve godine, a za nju se obučavaju i naši mladi neurolozi i neurohirurzi. Želja je da mesečno, makar kod jednog pacijenta, kada medicinski kriterijumi to i dozvoljavaju, urade proceduru.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA