Žene zbog vrućina imaju ove probleme, opasnost i na bazenima: "To je smrt za bubrege i bešiku"

Od ovih tegoba obolevaju i muškarci, ali znatno ređe od pripadnica nežnijeg pola

  • 0
Bol u stomaku, ženu boli stomak, stomačni problemi Foto: Shutterstock

Ekstremno visoke temperature uzrok su povećanom broju uroloških infekcija. Karakteristična je naročito upala bešike i to kod žena, a razlozi su smanjen unos vode, odnosno tečnosti i boravak u nedovoljno hlorisanim bazenima.

- Ove tropske temperature, dovode do neuobičajeno velikog gubitka vode iz organizma od čak i do 2,5 litra. Ukoliko tu količinu, čak i do 3 litra vode ili tečnosti ne vratimo u organizam, otvorićemo put bakterijskim infekcijama bešike, naročito kod žena - kaže za JuGmediu urolog Milan Petrović, zamenik direktora OB Leskovac.

Doktor Petrović objašnjava zašto se ovaj problem najčešće javlja kod žena.

- Žene imaju kraću mokraćnu cev od 2 do 3 santimetra i to su ulazna vrata za razvoj infekcija. Dolazi do preteranog znojenja, gubitka velike količine tečnosti a time i do koncentracije mokraće, koja se duže zadržava u bešici. Ako u tom slučaju već postoje bakterije, one se enormno razmnožavaju - objašnjava dr Petrović.

Boravak u vodi, naročito u bazenima takođe može da bude uzrok ovim infekcijama.

Bazeni su povoljno mesto za razvoj infekcije ukoliko se ne održavaju dobro, tj. ako se ne hlorišu. Mogu da apelujem da se koriste samo oni u kojima se meri i održava pH vrednost, odnosno, redovno se hlorišu. Oni koji su napravljeni reda radi, treba izbegavati - savetuje urolog Petrović.

Ove infekcije su uporne, dugo i teško se leče. Doktor podseća da metabolizam čoveka zavisi od vode i da je u ovako ekstremnim temperaturama neophodan unos i do tri litra vode, odnosno tečnosti.

Lepa devojka braon kose pije vodu po vrućini,  vrućina, leto, hidratacija, dehidracija, voda, tečnost Foto-ilustracija: Shutterstock

- Ukoliko ne unosimo dovoljno vode to je praktično smrt za bubrege ali i za bešiku. Ako u organizmu imamo ešerihiju koli, problem tek nastaje jer je ona rezistentna na dosta antibiotika -  upozorava Petrović.

Kod problematičnih stanja u urologiji bol je prva koja upozorava, a potom i prisustvo mokraće u krvi, odnosno promena njene boje.

- Bol je najčešća u slabinskom predelu i dešava se kada krene kamen iz bubrega. Ona je nesnosna. Druga bol je u predelu mokraćne bešike kada je ovaj organ pod upalom i imamo i krvavu mokraću. Međutim, ukoliko imate krvavu mokraću bez bolova, to je onda najopasnije stanje koje budi sumnju da se radi o tumoru - upozorava urolog Petrović.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA