≫ 

5 začina koji čuvaju mentalno zdravlje i funkciju mozga: Namirnice za bolje pamćenje i koncentraciju

Osim što hrani daju primamljiv miris i ukus, mnogi začini imaju lekovito dejstvo

  • 0
Zevanje, posao i začini Foto: Shutterstock, Pixabay

Užurbani način života, stres i godine nepovoljno utiču na pamćenje, ali to se može promeniti većim unosom začina. Oni su bogati antioksidansima koji poboljšavaju rad moždanih vijuga, a prednost im je što su jeftini i možete ih dodati u gotovo svako jelo.

Začini povoljno utiču na centralni nervni sistem, poboljšavaju cirkulaciju, otklanjaju napetost i oslabađaju telo od nagomilanog stresa.

1. Đumbir

Smanjuje upalne procese u organizmu koji mogu da smanje sposobnost mozga da obradi informacije. Ovaj začin poboljšava moždane funkcije i usporava starenje.

Tajlandska studija na ženama u starosti od 50 do 60 godina koje su redovno uzimale đumbir tokom šest meseci, potvrdila je da su se njihove kognitivne funkcije i pamćenje izrazito poboljšale.

Začini Foto: Pixabay

 2.  Kurkuma

Sigurno ste čuli koliko je kurkuma moćan začin. Poreklom je iz Indije, žute je boje i pomalo ljutkastog ukusa, a osim što jela čini ukusnijim, ima mnoge blagodeti za zdravlje. Glavni sastojak kurkume - kurkumin, izuzetno je dobar za prevenciju mnogih bolesti ili lečenje određenih zdravstvenih stanja.

Budući da je upala glavni faktor u razvoju većine hroničnih degenerativnih bolesti, uključujući kardiovaskularne bolesti, alergije, dijabetes tipa 2 ili Alchajmerovu bolest, kurkumin ima protivupalno dejstvo koje može da bude dobra prevencija tih stanja.

3. Origano

Kašičica sušenog origana sadrži više antioksidansa nego šoljica borovnica koje su poznate kao hrana za mozak. Osim toga, origano sadrži velike količine vitamina B6 koji poboljšava dotok kiseonika u mozak, smanjuje visoki pritisak i daje telu više energije.

4. Cimet

Osim što povećava dotok kiseonika u mozak, cimet smanjuje i nivo šećera u krvi. Takođe, studije su dokazale da su ljudi koji su mirisali cimet pokazali bolje rezultate na testovima koncentracije, pamćenja i brzine mentalnih reakcija.

5. Žalfija

Ovaj začin, slično kao i cimet, poboljšava pamćenje i koncentraciju, posebno kod starijih ljudi. Žalfija sprečava nestajanje acetilkolina, supstance koja se vezuje uz pamćenje i pažnju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA