≫ 

Depresija i mentalni problemi: Pandemija veoma negativno uticala na decu, posebno devojčice

Još jedno istraživanje pokazalo je koliko je zatvaranje, odnosno boravak u četiri zida, umesto na igralištima i u školama ostavilo na decu

  • 4
Nasilje devojčica žena devojka stop

Foto: Shutterstock

Iako je korona virus najpre pogodio starije, čitava situacija sa pandemijom veoma je negativno uticala na decu i tinejdžere.

Za njih najveći problem ne predstavlja sam virus, jer se pokazalo da većina zaraženih iz mlađe populacije prođe uz blage ili gotovo nikakve simptome bolesti, već cela situacija koja je u potpunosti promenila njihov način života.

Ono što je trebalo da bude normalno detinjstvo obeleženo igrom, druženjem sa vršnjacima i odlascima u vrtić ili školu, zamenio je lokdaun, odnosno zatvaranje u četiri zida i vreme provedeno u strahu i brizi. Dosadašnja istraživanja pokazala su i na povećanje porodičnog nasilja, kao i na brojne probleme sa mentalnim zdravljem i depresijom dece.

Isto pokazuju i rezultati nedavno sprovedenog istraživanja na Islandu koji su objavljeni u naučnom časopisu JCPP Advances, fokusiranom na dečiju psihologiju i psihijatriju. Ti rezultati pokazali su da je pandemija istavila posebno negativan uticaj na devojčice koje su, u odnosu na dečake, pokazale veće simptome depresije.

Ti su simptomi povezani uz povećano pasivno korišćenje društvenih mreža, kao i slabiju povezanost sa članovima porodice.

Što se dečaka tiče, i kod njih su zabeleženi povećani simptomi depresije koji su vezani uz neke drugačije faktore - manje spavanja i više vremena koje su provodili igrajući onlajn igre.

decak dečko tinejdžer sa mobilnim telefonom, crvena majica, dopisivanje, poruke, usamljenost

Foto: Profimedia/Alamy

Takođe, kao ostale uzroke depresije i negativne uticaje na mentalno stanje i dobrobit dece spominju se i promene u dnevnim i školskim navikama, manje vremena koje su proveli u druženju sa prijateljima uživo, kao i zabrinutost vezana uz virus SARS-CoV-2 i mogućnost zaraze drugih ljudi virusom.

U zaključku glavna autorka studije Torildur Haldorsdotir naglašava da zdravstveni radnici, profesori i ostali profesionalci treba pažljivo da paze na simptome depresije i mentalnih problema među mladima, pogotovo među devojčicama tokom pandemije, ali i posle nje.

Ovo, dakle, nije prvo istraživanje koje ukazuje na velike negativne probleme koje je pandemija, odnosno čitava situacija oko pandemije koja uključuje lokdaun, stroge mere, onlajn nastavu i slično, ostavila na najmlađima.

O tome bi svakako trebalo razmišljati u slučaju ponovnog širenja zaraze i povećanja broja obolelih od bolesti COVID-19 jer se pokazalo da zatvaranje dece u 4 zida u kojima će mnogo vremena provoditi na mobilnim telefonima i u virtualnim svetovima, umesto u stvarnom svetu u vrtićima i školama te u igri s vršnjacima, svakako nije rešenje te da bi posledice takvih postupaka prema onima koje je potrebno najviše zaštititi mogle biti jako teške i dalekosežne, piše Sci Tech Daily.

Video: Posle ovog videa svi idemo u šetnju bar pola sata

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zizu

    5. avgust 2021 | 10:24

    Ako nam ponovo uvedete mere i zabranite nam da radimo, izlazim na prve izbore i prvi put cu da glasam u zivotu. Za bilo koga osim ovih koji mi brane da posteno zaradim za svoju porodicu. Nije vise u pitanju ni vakcina ni maske ni sta god. U pitanju je PREZIVLJAVANJE. Dvoje dece, zena i ja. Puno pozdrava svim dobrim ljudima.

  • Dobro jutro

    5. avgust 2021 | 10:15

    Vi samo smisljajte mere, zabranite slavlja, izlaske, svuda maske... pa cemo svi da odlepimo

  • J. A.

    5. avgust 2021 | 16:14

    Ovo je tačno. Imala sam problem sa anksioznošću i kako sam je savladala, pojavom korone se vratila i opet posećujem psihoterapeuta. Muka mi je od korone i zatvaranja. Verujem da je svima!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA