≫ 

3 glavna uzroka bolova u bešici kod žena: Jedan može da bude signal za ozbiljan zdravstveni problem

Bol ili pritisak u karlici ili donjem delu stomaka možda potiču iz bešike

  • 0
Bešika Foto: Pixabay.com

Bol u bešici može signalizirati bilo šta - od manje infekcije do ozbiljnog zdravstvenog stanja poput raka. Simptomi mogu varirati od nelagode u donjem delu stomaka do peckanja pri mokrenju.

Dobra vest je da je rak bešike kod žena prilično redak, a bol u bešici obično nije posledica ozbiljnog zdravstvenog problema. Ali to ne znači da bi trebalo da ga ignorišete kada imate bol ili pritisak u karlici ili donjem delu stomaka koji možda potiču iz bešike.

Kako da prepoznate da li je bol koji osećate razlog za brigu ili ukazuje na potpuno benigno stanje?

- Obratite pažnju na druge simptome koje imate, posebno ako vam se u mokraći pojavi krv, a osećate bol - kaže Nazema Sidikui, profesor na Medicinskom fakultetu Univerziteta Djuk u Severnoj Karolini.

Bol u bešici može biti posledica tri stanja:

1. Infekcije urinarnog trakta

Infekcije urinarnog trakta, koje se ponekad nazivaju i infekcije bešike, češće pogađaju žene nego muškarce, a uzrok je anatomija.

Ženska uretra je bliža područjima koja imaju prirodne bakterije, poput anusa i vagine . Takođe, kod žena je ona kraća nego kod muškaraca.

Bol u bešici zbog urinarnih infekcija se može desiti u bilo kom životnom dobu. Kod mlađih žena to je uobičajena infekcija urinarnog trakta, praćena čestim i bolnim mokrenjem. Simptomi kod starijih žena se mogu razlikovati, ali se obično manifestuju kroz bolove u mišićima i stomaku, i praćene su osećajem umora i slabosti.

Važno je da se obratite lekaru, iako infekcija može proći bez lečenja. Antibiotici mogu ubrzati taj proces i otkloniti neugodne simptome.

2. Zapaljenje mokraćne bešike

Prema podacima Nacionalnog instituta za dijabetes, digestivne i bubrežne bolesti (NIDDK) SAD, više od tri miliona žena u Americi živi sa bolom u karlici, koji je povezan sa intersticijalnim cistitisom.

Ovo stanje može biti blago neprijatno, ali se može manifestovati i jakim bolom.

Intersticijalni cistitis nije uzrokovan infekcijom urinarnog trakta, iako se simptomi mogu pogoršati ako imate intersticijalni cistitis i dobijete infekciju urinarnog trakta.

Glavni uročnici su stres, promena ishrane, alergije, pa i uzimanje određenih lekova.

3. Rak bešike

Rak bešike je retkost, posebno kod žena. Najčešći simptom je krv u urinu, a neke žene takođe osećaju bol i peckanje prilikom mokrenja.

Lečenje karcinoma bešike uključuje hirurgiju, hemoterapiju i terapiju zračenjem. Statistike pokazuju da je u najvećem broju slučajeva potrebna operacija za uklanjanje tumora ili tumora, a samo u najtežim slučajevima uklanja se cela ili delovi bešike.

(Telegraf.rs)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA