≫ 

Kako da olakšate disanje kada vam je nos zapušen: Važan je i položaj u kome spavate

Ova neprijatna tegoba može da se javi u skoro svako godišnje doba

  • 0
allergy, Ambrozija, kijanje, alergija, devojka, kijavica, prehlada Foto: pixabay.com

Zapušen nos je tegoba koja se često javlja, bez obzira na godišnje doba. Zimi zbog hladnoće i raznih virusa, a leti zbog klime i čestih promena temperature. U proleće i jesen kod ljudi koji su skloni alergijama, začepljen nos je redovna pojava.

Ta vrsta tegobe nije prijatna, naročito kada zbog nje niste u stanju ni da spavate kvalitetno.

- Nos se najčešće zapuši, jer krvni sudovi u njemu nateknu, što uzrokuje nakupljanje viška tečnosti u nosnom tkivu. Ovo naticanje tkiva dovodi do začepljenja nosa. Disanje kroz nos dolazi nam prirodno, a kada moramo da dišemo kroz usta, posebno dok spavamo, ona postaju suva i osećaj je neprijatan- kaže dr Dan Ngo, doktor sa američke Medicinske klinike.

Napominje kako se začepljenost nosa javlja i s drugim simptomima zbog kojih je teže spavati, a to uključuje sinusni pritisak, glavobolju, kašalj i bol u ušima. Zapušenost nozdrva prati i infekcije poput gripa i prehlade, a često je uzrokovana i alergijama. Ponekad zna da bude povezana i sa trudnoćom, kao nuspojava.

Postoji nekoliko načina kako smanjiti suvoću, olakšati tegobe pri disanju i osigurati bolje spavanje čak i sa zapušenim nosom.

- Spavanje na leđima najbolja je opcija kada vam je nos začepljen. Ležanje na boku moglo bi jednu ili obe nozdrve potpuno da dovede do zapušenja. Cilj je omogućiti sluzi da preko noći nestane, umesto da blokira vaše disajne ​​puteve i sinuse - objašnjava dr Lina Velikova.

Kaže da je od pomoći i dodavanjem još jednog jastuka pod glavu.

-Pomoći će vam i vlažan vazuh u spavaćoj sobi, pa posegnite za ovlaživačima vazduha ili na radijator stavite posudicu s vodom. Vlažan vazduh će učiniti da sekret iz vaših disajnih puteva postane razređeniji, pa ćete ga lakše i eliminisati - dodaje doktorka.

Takođe, tegobe može da olakša i vruća kupka ili tuš pre spavanja, kao i stavljanje toplog peškira preko čela i sinusa.

- Toplota će proširiti disajne puteve i pomoći sekretu da se polako izlučuje - navodi dr Velikova.

Video: I posle su nam za sve krivi Bil Gejts i Vatikan: Ruskinja dobrovoljno tetoviraka QR kod vakcine

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA