≫ 

Da li je istina da korona "voli" samo čista pluća? Naš pulmolog objašnjava zašto su pušači u zabludi

- Otežana mogućnost rane dijagnostike raka pluća u doba pandemije ključan je razlog za povećanje smrtnosti - kaže specijalista pulmologe dr Ana Stojanović, načelnik pulmologije u KBC "Bežanijska kosa"

  • 20
Pluća zaražena koronom, Crvena zona KBC Foto: Marko Jovanović

Karcinom pluća najčešće je dijagnostikovani karcinom širom sveta i vodeći je uzrok smrtnosti kod obolelih od malignih bolesti. Statistike pokazuju da je kod muškaraca ovo najučestalija maligna bolest. Slična je situacija i u Srbiji, gde godišnje od ove bolesti oboli oko 6.500 osoba.

- Pandemija korona virusa značajno je uticala ne samo na pogoršanje sveukupne epidemiološke situacije, već i na povećanje smrtnosti od raka pluća.

Otežana mogućnost rane dijagnostike raka pluća u doba pandemije ključan je razlog za povećanje smrtnosti - kaže za eKliniku specijalista pulmologe dr Ana Stojanović, načelnik pulmologije u KBC “Bežanijska kosa”.

- S obzirom na to da se radi o imunokompromitovanim osobama, posebnu pažnju treba obratiti na obolele od karcinoma pluća i preporučuje se njihova obavezna vakcinacija.

Simptomi i faktori rizika

Prema njenim rečima, najčešći simptomi karcinoma pluća su prolongirani kašalj, iskašljavanje krvi, otežano disanje, opšta slabost, bol u grudima i gubitak telesne težine.

- Pacijenti bi trebalo da se jave lekaru pri prvoj pojavi ovih simptoma, pogotovo ako kod njih postoje faktori rizika za razvoj maligne bolesti pluća - ističe dr Stojanović i dodaje da su pušenje, aerozagađenje i genetska predispozicija osnovni faktori rizika.

Kako objašnjava, postoji više različitih tipova karcinoma pluća, ali je uobičajena podela na nesitnoćelijski i sitnoćelijski karcinom pluća. Kod žena nepušača nešto je učestaliji adenokarcinom pluća.

Rengenski snimak, pluća, Lekar, Doktor, Pacijent, Bolest, Rak, Terapija Foto: Shutterstock

KBC “Bežanijska kosa” je ustanova u kojoj se, kako ističe dr Stojanović, sprovodi kompletna dijagnosika i lečenje karcinoma pluća.

– Posle pulmološkog pregleda, i u cilju skrininga kod aktivnih pušača, sprovode se imidžing metode, a potom i invazivna plućna dijagnostika. Bronhološka služba je jedna od najopremljenijih i najznačajnijih u zemlji, sa više od 1.000 urađenih intervencija godišnje.

Takođe, u KBC “Bežanijska kosa” se radi patohistološki pregled uzoraka tkiva, a potom se posle konzilijarne odluke može sprovesti hiruško ili specifično onkološko lečenje koje obuhvata hemioterapiju, biološku i imunoterapiju. Po svim dijagnostičkim i terapijskim režimima, Srbija prati svetske trendove – kaže sagovornica eKlinike.

Zabluda je da kovid-19 zaobilazi pušače

Pored toga što je konzumiranje duvana jedan od najvažnijih uzroka pojave karcinoma pluća, veoma je značajno, upozorava dr Stojanović, da dugogodišnji aktivni pušači idu na redovne pulmološke preventivne preglede, jer tako mogu uticati na rano otkrivanje bolesti.

– Još je značajnije uticati na podizanje svesti o štetnosti duvana i pomoći u odvikavanju od pušenja. Neophodno je da regulatorni državni organi zabranom pušenja na javnom mestu i sankcionisanjem nepoštovanja ovih mera doprinesu u borbi protiv štetnog uticaja duvanskog dima – odlučna je dr Stojanović.

Na pitanje da li je tačno da virus SARS-CoV-2 zaobilazi pušače, načelnica pulmologe KBC “Bežanijska kosa” kategorički tvrdi da je to neistina.

Apsolutno nije tačno da korona „voli čista pluća“ i da zaobilazi one koji konzumiraju cigarete. Pušači su u podjednakom riziku od oboljevanja od ove bolesti, kao i svi ostali.

Video: Ristić: Broj pregleda u kovid ambulantama veći za 30 odsto

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ne daj boze nikome

    15. avgust 2021 | 17:14

    I pre korone se cekalo mesecima na snimanja zbog raka pluca. Slucaj moje majke kojoj je 2016.god.zakazan skener pluca za 6 meseci a neka druga snimanja za 2 meseca!!! Naravno,bili smo prinudjeni da odradimo privatno snimanja, u drzavnim ustanovama nije ni dozivela da bude prmljena. A o neljubaznosti i drskosti sestara koje su zaduzene za te bolesnike,da ne govorim. Umesto malo humanijeg ophodjenja u zadnjim danima,naslusali su se dreke i ponizavanja.Toliko o nasem zdrav.sistemu za koje se odvaja ceo zivot

  • Др

    15. avgust 2021 | 18:41

    А зашто је је отежана рана дијагностика? Зато што сте се сви поставили тако, као да само ковид постоји од болести! Ја сам стоматололог и од самог почетка " пандемије", радим нормално, наравно уз поштовање свих препоручених мера , где сам заштићен као и моји пацијенти. На жалост ,у осталим гранама медицине, колеге као да су једва чекале овакву ситуацију да максимално смање обим свог посла, што се нарочито односи на државни сектор!

  • Goxi Bg

    15. avgust 2021 | 17:41

    U februaru sam imao tešku obos, upalu pluća. Skoro 20 dana sam bio u Areni. Nas oko 30 se promenilo u sobi, otpust / prijem, svi smo bili nepušači.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA