≫ 

5 vrsta voća i povrća kojima je sezona u punom jeku: Evo kako da odaberete najbolje plodove

Avgust je pik sezone mnogih vrsta voća i povrća, pa su i pijace i marketi prepuni

  • 0
Žena voće povrće pijaca Foto: Profimedia/Panthermedia/Matej Kastelic

Korišćenje sezone voća i povrća obično znači da je vaš tanjir svakodnevno prepun namirnica čija je sezona na vrhuncu. Namirnice kojima je sezona ne samo da su dosta ukusnije u tom periodu, već su i pune vitamina. Avgust je pik sezone mnogih vrsta voća i povrća, pa su i pijace i marketi prepuni.

Izbor je neograničen, a evo kako da odaberete najbolje:

1. Bobičasto voće

Borovnice, maline i kupine su voće na koje prvo pomislimo kada čeznemo za letom i plodovima koje ono donosi i to sa dobrim razlogom.

Birajte čvrste plodove ovih vrsta voća, izbegavajte one koji deluju dehidrirano, jer to može značiti da su ubrane mnogo ranije nego što su stigle na pijacu ili u market.

2. Paradajz, paprika, patlidžan

Patlidžan, paprika i paradajz su najukusniji u toku leta. Šta je bolje za obrok u vrelim letnjim danima nego salata od svežih plodova paprike i paradajza sa kvalitetnim maslinovim uljem?

Kada je u pitanju kupovina patlidžana birajte one sa glatkom površinom i sjajne, plodove koji su teži dok ih držite i nisu premekani.

Paradajz birajte tako da nema fleke i da ne bude previše mekan, ali ni previše tvrd na dodir. Plodovi ovog povrća treba da imaju jarku i jednaku boju i da mirišu.

Trešnje, kajsije, nektarine, voće Foto: Pixabay

3. Breskve, šljive, nektarine...

Voće sa košticom kao što su breskve, šljive i nektarine svi obožavaju u ovo doba godine.

Kada su u pitanju ove vrste voća birajte one slatke, zrele i mekane, koji će mirisati celim putem od pijace do vaše kuhinje. Obratite pažnju da plodovi nisu dehidrirani i truli.

4. Lubenica i dinja

Lubenice i dinje su voće koje se u ovo doba godine jede najviše. Kriška iz ruke, seckani plodovi na tanjiru - potpuno je svejedno. Dinja se može kombinovati i sa slatkim i sa slanim namirnicama, a u kombinaciji sa pršutom važi za pravi delikates.

Kada je lubenica u pitanju, plodove odabrite "kuckanjem" o nju. Morate čuti da ona "zvoni". Ako je zvuk tup i dubok, to će značiti da lubenica nije zrela.

Tražite čvrstu i simetričnu lubenicu bez ogrebotina, udubljenja ili ispupčenja.

Dinja treba da bude čvrsta i da intenzivno miriše.

5. Kukuruz šećerac

Kukuruz je sinonim za letnju hranu. Kuvan u vodi, na pari ili pripremljen na roštilju, ukusan je na sve načine. Može se jesti kao prilog ili užina, a najslađi su oni koje jedete dok uveče šetate na obali mora.

Kukuruz treba da bude u svetlo-zelenoj šaši, potpuno umotan i blago mekan na dodir. Plod koji je suv, žut ili se oseća neprijatno, izbegavajte da kupite.

Video: Evo kako da brzo i lepo iseckate voće i povrće bez mnogo muke

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA