≫ 

Kako da se zaštitimo od aerozagađenja kada smo napolju: Jednostavno rešenje koje čuva zdravlje

Čist vazduh svuda oko nas više nije nemoguća misija

  • 2
Foto: Promo

Izloženost aerozagađenju, a posebno PM česticama, povezana je sa povećanom smrtnošću i oboljevanjem, naročito od respiratornih i kardiovaskularnih bolesti.

Aerozagađenje je jedan od vodećih uzročnika oboljevanja poreklom iz životne okoline. Procenjuje se da je samo u 2016. godini od posledica izloženosti PM2.5 česticama došlo do 4,2 miliona preuranjenih smrti u svetu

Srbija je proglašena za jednu od vodećih zemalja u EU po aerozagađenju.

Prema izveštaju IQAir objavljenom 2019. godine, koji je objedinio kvalitet vazduha iz više od 4.000 gradova u svetu, Srbija se našla na 32. mestu po zagađenosti vazduha sa liste na kojoj je bilo 98 zemalja izdvojenih po prisustvu PM2.5 čestica. Prosečna godišnja koncentracija PM2.5 čestica, prema broju stanovnika bila je 23.3 μg/m3, što predstavlja dvostruko veću koncentraciju od dozvoljene.

Naime, prema vodiču Svetske zdravstvene organizacije, ni najmanja koncentracija PM2.5 čestica nije bezopasna, a maksimalna dozvoljena granica od 10 μg/m3 je koncentracija sa najmanjim rizikom po zdravlje.

Zdravstvene i ekonomske posledice zagađenja vazduha

Proporcionalno nivoima koncentracije štetnih aerosolnih čestica u Srbiji, u istraživanju koje je sprovela SZO navedeno je da je aerozagađenjem uzrokovano 6.592 prevremenih smrti i 131.183 izgubljenih godina života u toku 2016. godine.

Nažalost, trend zagađenja nezaustavljivo raste. Prema poslednjim podacima, u Srbiji svake godine od posledica zagađenog vazduha premine oko 12.200 ljudi, a životni vek građana je za 10 godina kraći nego u skandinavskim zemljama.

Foto: Promo

Zdravstveni troškovi nastali kao posledica samo jednog izvora aerozagađenja - termoelektrane na ugalj, iznose 5,98 milijardi eura godišnje.

Kako zaštititi sebe i svoje najbliže napolju?

Najveća greška koju možemo da napravimo je razmišljanje da ništa ne možemo da promenimo ili pomognemo sebi i ljudima oko nas. Ovo su neki od saveta kako se možete zaštititi kada ste van kuće:

1. Svakodnevno proveravajte koliko je zagađen vazduh u vašem mestu – kliknite OVDE

Neće vam biti potrebno mnogo vremena da usvojite naviku koja vam može sačuvati život.

Ukoliko se uverite da je koncentracija štetnih aerosolnih česica iznad dozvoljenih i primetite bilo koju drugu boju osim zelene, primenite neki od načina zaštite.

2. Potrudite se da ne vežbate napolju i blizu prometnih ulica kada je zagađenje vazduha prisutno

Fizička aktivnost jeste važna, ali ne po svaku cenu. Kada je aerozagađenje veliko, radije odložite trening na otvorenom i sačekajte da kvalitet vazduha bude bolji.

3. Koristite specijalne respiratore koji štite od PM 2.5 i drugih štetnih čestica

Respiratori se često pogrešno nazivaju maskama, a razlika je u tome što maske nisu napravljene da štite onog ko ih nosi, a respiratori jesu. Takođe, naziv respirator se koristi i za medicinski uređaj za veštačko održavanje disanja, ali ovde je reč o potpuno drugom sredstvu.

Za razliku od obične hirurške maske, respirator ne dozvoljava vazduhu da prođe do usta i nosa i može biti u vidu maske za jednokratnu ili višekratnu upotrebu.

4. Nosite sa sobom nosivi prečišćivač vazduha koji štiti od štetnih aerosolnih čestica, mikroorganizama i alergena

Dobro su nam poznati benefiti kućnih prečišćivača vazduha, međutim spoljašnje zagađenje je ono koje dovodi do najvećeg oštećenja zdravlja i kome smo najviše izloženi.

Na našem tržištu se nedavno pojavio AirVida jonski prečišćivač vazduha japanskog proizvođača Ible, koji se nosi oko vrata.

Foto: Promo

Kompanija Ible poznata je po opsežnim testiranjima u referentnim laboratorijama širom sveta (Japanu, Švajcarskoj, SAD) i nagradama sa CES-a, jednog od najvećih sajmova moderne tehnologije na svetu.

AirVida prečišćivač je modernog dizajna i produkuje više od 2 miliona negativnih jona/cm3,što je 100 puta veća koncentracija od one koja je prisutna u šumi. Takođe, postoje tri modela, od kojih je C1 specijalno dizajniran za decu uzrasta od 3 do 10 godina.

Nosive prečišćivače vazduha Airvida možete da nabavite u Gigatron prodavnicama. Takođe, možete i da ih naručite preko online šopa klikom OVDE - dostava je besplatna.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DukaTenja

    25. avgust 2021 | 19:26

    Eto vam korone, spricanje iz vazduha, to I jeste glavni razlog zasto smo medju najzagadjenjima u Evropi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA