≫ 

Kako izgleda idealna užina za đake: Jednu namirnicu roditelji zaboravljaju, a deca je obožavaju

Kada mnogo vremena provode u školi, za decu je vrlo važno šta će jesti u pauzi između časova da bi mogli da se usredsrede na gradivo

  • 2
dečak užina Foto:Pixabay

Školska godina je počela, a većina škola još nema organizovanu kuhinju koja je namenjena đacima mlađih razreda, dok stariji mahom kupuju užinu u pekarama i na kioscima u blizini škola.

Užina za koju se školarci najčešće opredeljuju ne bi mogla da se nazove zdravom hranom, pa roditelji neretko razmišljaju o tome šta da deci spreme kao obrok koji bi mogli da ponesu u školu.

- Vrlo je važno da se deca hrane zdravo, naročito u školskom uzrastu, kada najviše rastu i razvijaju se - kaže za Telegraf nutricionista Branka Mirković.

Ona navodi da to šta će deca jesti van kuće zavisi od roditelja i navika, ali da bi se svakako trebalo truditi da se hrane što zdravije.

Šta sve mogu da nose za obroke u školi zavisi od mnogih faktora, a najviše od toga da li u školu idu u prepodnevnu ili popodnevnu smenu.

- Ako idu i prepodne u školu, doručak je najvažniji obrok i trebalo bi da, ako je ikako moguće, jedu kod kuće. Za doručak bi trebalo da unesu proteine, mlečne proizvode, nešto od povrća i malo hleba - kaže Mirković.

Ona navodi kao primer da bi za doručak mogli da pojedu jaja, jogurt ili sir i neko povrće koje vole.

- Trebalo bi  uzeti u obzir i to da li su u pitanju manja ili veća deca. Manja se kraće zadržavaju u školi, pa je dovoljno da im za užinu spakujete iseckano i očišćeno sezonsko voće ili mešavinu istog - savetuje Mirković.

Sagovornica Telegrafa kaže da bi i veća deca za prvu užinu trebalo da nose voće, ali da je poželjno da imaju još jedan obrok dok su u školi.

Važno je da deca ne jedu grickalice

- Za drugu užinu mogu da pojedu neku gibanicu ili picu, ali da ona bude i sa nekim povrćem kao što je spanać. Mogu i vrlo je poželjno da jedu recimo banane, tamnu čokoladu i orašaste plodove. Najbolje je od svega toga im napraviti smuti, pa sipati u flašicu. To je skoro idealna druga užina - objašnjava sagovornica Telegrafa i dodaje:

- Tamna čokolada  koja sadrži  70 i više odsto kakao-praha vrlo je važna namirnica u ishrani u tom uzrastu, jer sadrži mnogo magnezijuma koji je potreban deci, tako da je to jedna od namirnica koju slobodno možete da im ponudite za užinu.

Nutricionista ističe da je važno truditi se da deca jedu što zdravije kada su kod kuće i navodi da bi bilo dobro da, ukoliko idu u popodnevnu smenu, doručak i ručak pojedu pre škole.

devojčica povrće Foto:Pixabay

- U tom slučaju za užinu bi im samo trebalo poslati voće ili smuti o kome smo prethodno pričali - objašnjava Mirković.

Ona navodi da je zdrava ishrana izuzetno važna za zdravlje dece i da bi po svaku cenu trebalo izbegavati da im užina budu grickalice.

- Mlad organizam može da "ishendluje" ako deca jedu grickalice i fast fud, ali se kasnije to manifestuje tako da imamo sada decu od 15 godina koja imaju visok pritisak i insulinsku rezistenciju. Zbog toga je vrlo važno voditi računa o tome šta jedu - ističe nutricionista.

Međutim, mnogi roditelji imaju problem s tim što deca ne mogu ili neće da doručkuju pre škole kada im je nastava prepodne, što im stvara problem.

- U tom slučaju možete za doručak da im spakujete domaću paštetu na tost hlebu koju ste sami napravili, od recimo sardine ili belog mesa i malo putera - savetuje nutricionista.

Bez sokova i voda sa ukusima 

Ona ističe da bi deca od napitaka trebalo samo da konzumiraju čistu vodu, a nikako sokove, niti popularne flaširane vode sa ukusima voća.

Mirković podseća da je deci moguće napraviti i domaći zanimljiv napitak:

- U vodu nacedite malo limuna ili pomorandže ili sameljite maline i procedite ih, pa to sipajte u vodu. Tako će voda dobiti i ukus i boju.

Nutricionista apeluje na roditelje da obavezno obrate pažnju na to šta deca jedu, jer, podseća, od toga zavisi njihovo zdravlje u budućnosti.

Video: Brzo, slasno, efikasno: Kolačići od banane i kokosa, osvojiće sve ljubitelje zdravog života

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Baki

    2. septembar 2021 | 10:20

    nisu zaboravili roditelji nego s drzava zaboravila da treba da se plata da bude kako treba

  • 2. septembar 2021 | 16:24

    Koje tupljenje nek jedu sta hoce za uzinu , a kuci nek jedu sta treba.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA