≫ 

6 razloga zbog kojih bi trebalo da jedete kikiriki: Čuva zdravlje srca i pomaže gubitak viška masti

Omiljena grickalica može da obezbedi niz zdravstvenih benefita, ali, nažalost, postoje i oni koji bi kikiriki trebalo da izbegavaju

  • 0
kikiriki

Foto: Pixabay

Dugo se vodila polemika da li je i koliko zdrava namirnica kikiriki, dok nisu ustanovljene sve njegove blagodeti na zdravlje.

Kikiriki možete da jedete sirov, kao namaz ili kao sastavni deo brojnih salata i jela, a benefiti su veliki, budući da je bogat vlaknima, vitaminima, hranljivim materijama i antioksidantima.

1. Snižava nivo holesterola

 

Iako je kikiriki bogat kalorijama, mnoge studije pokazuju da kikiriki i puter od kikirikija pomažu snižavanju holesterola i triglicerida.

2. Kontroliše nivo šećera u krvi 

 

Jedno istraživanje ukazuje na to da doručak na bazi kikirikija može da pomogne pri kontroli šećera u krvi kroz dan, pa čak i ako ste pojeli ručak pun ugljenih hidrata.

3. Sadrži dobre masti i pomaže kod mršavljenja

 

Iako ima puno kalorija i masti, kikiriki ne utiče na povećanje kilograma. Konzumiranje ove mahunarke može da pomogne u održavanju vitalnosti i sprečavanju gojaznosti, ali i gubitku viška kilograma pod uslovom da ga jedete sa minimalnom količinom soli ili neslan.

4. Poboljšava memoriju 

 

Kikiriki je hrana za mozak. Istraživanja su dokazala da vitamin B3 koji se nalazi u kikirikiju pruža mnogo dobrobiti za zdravlje, što uključuje poboljšanje rada mozga i memorijskih sposobnosti.

5. Potpomaže probavu

 

Kikiriki takođe sadrži vlakna, koja su korisna za nesmetano funkcionisanje creva i probavu. Ukoliko želite da smanjite rizik od raka debelog creva, kao i stvaranja žučnih kamenaca, predlažemo vam da ovu poznatu mahunarku uvedete u redovnu ishranu.

6.  Dobar je za zdravlje srca

 

Među koristima za zdravlje čoveka, čini se da je ova najpoznatija. Zahvaljujući visokom nivou mononezasićenih i polinezasićenih masti, kikiriki može da održava ljudsko srce zdravim.

Konkretno, oleinska kiselina kod kikirikija može u krvi da smanji loš holesterol (LDL) i poveća dobar holesterol (HDL). Stoga je kikiriki u stanju da spreči moždani udar i koronarna oboljenja povećanjem zdravih lipida u krvi.

Ipak, jedna grupa ljudi ne sme da konzumira ovu namirnicu, a to su oni kod kojih ona izaziva alergije. 

Zbog svog alergenog dejstva,  kikiriki nije preporučljivo davati maloj deci. 

Video: Kako da napravite savršeno marinirani kikiriki

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA