≫ 

5 namirnica koje su prijatelji krvnih sudova: Jedan začin ima posebnu moć u čuvanju zdravlja

Zapušenje arterija može izazvati mnoge bolesti kao što su ateroskleroza, ali i dijabetes i povišen krvni pritisak

  • 0
dijeta devojka, salata, zdrava hrana, brokoli, povrće

Foto: Shutterstock

Stresan način života, manjak fizičke aktivnosti, upotreba duvana i alkohola, kao i neadekvatna ishrana, uz genetske predispozicije, mogu da iniciraju mnoge bolesti, između ostalog aterosklerozu, bolest perifernih arterija, dijabetes, gojaznost, kao i povišen krvni pritisak.

Ove bolesti samo su neki od uzroka zapušenja arterija. Smanjeni protok krvi može da izazove niz simptoma poput bola, grčeva u mišićima, osećaja utrnulosti, problema sa probavom, osećaja hladnoće u rukama ili stopalima...

Nutricionisti izdvajaju pet namirnica koje blagotvorno deluju na zdravlje našeg krvotoka i potpomažu čišćenje krvnih sudova.

1. Ljuta paprika

 

Ljuta paprika ima pikantan ukus zahvaljujući kapsaicinu. Ovo jedinjenje pospešuje protok krvi tako što snižava krvni pritisak i stimuliše oslobađanje azot-oksida i drugih vazodilatatora – jedinjenja koja pomažu u širenju krvnih sudova.

Istraživanja pokazuju da korišćenje ljute papričice u ishrani poboljšava cirkulaciju i opšte stanje krvnih sudova, kao i da smanjuje nakupljanje plaka u arterijama.

2. Crni luk

 

Luk je odličan izvor antioksidanata koji doprinose zdravlju srca. Crni luk poboljšava cirkulaciju, pomažući širenju krvnih sudova pri povećanju protoka krvi.

Takođe, ovo povrće koje je sastavni deo većine kuvanih jela na našim prostorima ima anti-inflamatorna svojstva, što znači da može da poveća protok krvi i zdravlje srca smanjenjem upala u arterijama i venama.

3. Beli luk

 

Beli luk je poznat po blagotvornom uticaju na cirkulaciju i zdravlje srca. Studije ukazuju da beli luk, posebno sumporna jedinjenja koja sadrži, a koja uključuju alicin, pojačava krvotok i snižava krvni pritisak tako što opušta krvne sudove.

Beli luk

Foto: Pixabay

Ishrana bogata belim lukom povezana je sa boljom vazodilatacijom, indikatorom efikasnosti protoka krvi.

4. Cimet

 

Ovaj začin koji ima mnoge zdravstvene prednosti, uključujući povećan protok krvi, kao i efekat zagrevanja. Cimet je prava blagodat za čišćenje krvnih sudova.

Cimet

Foto: Pixabay

Osim toga, istraživanja pokazuju da cimet može efikasno da smanji krvni pritisak tako što opušta krvne sudove, poboljšava cirkulaciju i održava vaše srce zdravim.

5. Nar

 

Sočni plod nara sadrži visoke doze polifenolnih antioksidanasa i nitrata, koji su moćni vazodilatatori.

Sok od nara

Foto: Pixabay

Konzumiranje nara u vidu ceđenog soka ili u prirodnom obliku može poboljšati protok krvi i oksigenaciju mišićnog tkiva.

Video: Trikovi da u svom domu imate lekovite sastojke za svako jelo: Cvet začinskog bilja koji večno traje

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA