Ako vam je dete nisko za svoj uzrast, odvedite ga kod endokrinologa: Važan apel za sve roditelje

U Srbiji trenutno više od 2.000 dece prima terapiju hormonom rasta

  • 0
dete, rast, doktor Foto: Shutterstock

Nacionalno udruženje osoba sa nedostatkom hormona rasta i niskim rastom "Horast" apelovalo je danas na roditelje da ozbiljno shvate važnost praćenja rasta deteta, jer ističu, ukoliko se ne reaguje na vreme, dete može da pretrpi i druge poremećaje u fizičkom i mentalnom razvoju.

U saopštenju za javnost koje prenosi Tanjug navedeno je da se tek svako peto dete sa problemom rasta upućuje dečijem endokrinologu, a da je problem u tome što čak 40 odsto roditelja smatra da im deca uredno rastu i ne vode ih lekaru.

- To je zaista poražavajuće, naročito kada znamo da je terapija hormonom rasta potpuno besplatna i izuzetno efikasna - poručuje predsednica udruženja Olga Davidović, na Svetski dan dece niskog rasta.

Prema podacima Horasta, nizak rast ispoljava se kod oko tri odsto dece u jednoj populaciji, a od tog broja i do 90 odsto slučajeva posledica je fiziološke prirode, tačnije viđa se kod dece u čijim porodicama postoji sličan obrazac usporenog rastenja.

U 10 odsto slučajeva nizak rast je posledica brojnih hroničnih bolesti, poremećaja ishrane, endokrinih i genetskih bolesti ili nepovoljnih socijalno-ekonomskih i psiho-emocionalnih okolnosti.

Takav patološki nizak rast zahteva rano otkrivanje, dijagnostiku i terapiju, čime se, dodaje se u saopštenju, poboljšava ishod lečenja osnovnog stanja i ostvaruje genetski predodređena telesna visina.

U Srbiji trenutno više od 2.000 dece prima terapiju hormonom rasta, koja se, osim kod dece koja su niskog rasta, primenjuje i kod dece koja su rođena sa malom porođajnom telesnom masom i ne rastu adekvatno, kao i kod dece sa sindromima (Turner, Prader Willi, Noonan) ili hroničnom bubrežnom insuficijencijom.

Terapija je besplatna, a roditeljima je dostupna i aplikacija "Karta rasta" koja omogućava automatsko računanje genetskog potencijala, uz jasno označenu zonu visokog i niskog rasta.

Ukoliko parametri pokažu poremećaj rasta, aplikacija čak i alarmira roditelje da se jave nadležnom pedijatru, stoji u saopštenju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA