≫ 

Fajzer/Bajontek: Naša vakcina bezbedna je i efikasna i kod dece uzrasta od 5 do 11 godina

Posle završenog ispitivanja ova kompanija je saopštila da je vakcina i kod mlađe dece jednako efikasna kao im kod onih starijih od 12 godina

  • 14
Pfizer Fajzer vakcina koronavirus

Foto: Shutterstock

Fajzer/Bajontek je saopštio da je vakcina protiv korona virusa koju proizvodi ova farmaceutska kompanija bezbedna i efikasna za decu uzrasta od pet do 11 godina i da će tražiti odobrenje za njenu upotrebu u SAD, ali i u Evropi i drugim delovima sveta, i to što pre.

Ova firma je to saopštila u ponedeljak ujutro nakon što je završila trostepena klinička ispitivanja. Iz Fajzera kažu da rezultati "pružaju snažnu osnovu" za traženje ovlašćenja vladi za odobravanje vakcina za decu uzrasta od pet do 11 godina.

Američko regulatorno telo za sada dozvoljava upotrebu vakcine Fajzer/Bajontek za decu stariju od 12 godina.

Američki farmaceutski gigant i njegova nemačka partnerska firma rekli su da je ispitivanje pokazalo da je vakcina izazvala imunološki odgovor kod dece od pet do 11 godina, a rezultat je bio sličan onome koji su ranije primetili u starosnoj grupi od 16 do 25 godina.

Rekli su da je i bezbednosni profil generalno uporediv sa starijom starosnom grupom.

- Od jula su pedijatrijski slučajevi kovida-19 porasli za oko 240 odsto u SAD-u. Zato postoji naglašena potreba za vakcinacijom - rekao je izvršni direktor kompanije Fajzera Albert Bourla u saopštenju za javnost, a prenosi  britanski Daily Mail.

- Ovi rezultati ispitivanja pružaju snažnu osnovu za traženje odobrenja naše vakcine za decu od pet do 11 godina i planiramo da ih  hitno dostavimo FDA i drugim regulatorima - dodao je on.

Hospitalizacije i smrtni slučajevi porasli su u Sjedinjenim Državama poslednjih meseci zbog veoma zarazne varijante delta soja.

U porastu su i pedijatrijski slučajevi, posebno jer su sva deca mlađa od 12 godina nevakcinisana, ali nema naznaka da je, osim što je virulentniji, delta soj opasniji kod dece. Brza dozvola za upotrebu mogla bi da bude od pomoći u ublažavanju potencijalnog porasta slučajeva na jesen, posebno u školama koje su već otvorene širom zemlje.

Video: Samo Fajzer vakcina je odobrena za decu mlađu od 18 godina

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sale71

    20. septembar 2021 | 13:37

    Pa dajte je onda svojoj deci,a našu ostavite na miru!

  • Sale

    20. septembar 2021 | 14:25

    U Izraelu mnoga deca obolela od miokarda srca bas od fajzera

  • Ok Kuboji

    20. septembar 2021 | 14:51

    Kad vakcinišete kompletno stanovništvo u SAD i EU i kad prođe 5-10 godina od tada ,javite se da i mi primimo vašu vakcinu.Ovako vam ništa ne verujemo!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA