≫ 

Džonson&Džonson: Druga doza povećava efikasnost vakcine na 94 odsto

Samo jedna doza ove vakcine protiv korona virusa pruža zaštitu od 70 odsto

  • 2
Džonson end Džonson, Johnson Johnson koronavirus vakcina

Foto: Tanjug/AP

Američka farmaceutska kompanija "Džonson&Džonson" (J&J) je saopštila danas da druga doza njene vakcine protiv korona virusa, data otprilike dva meseca nakon prve doze u SAD, povećava efikasnost vakcine na 94 odsto.

Samo jedna doza J&J vakcine pruža zaštitu od 70 odsto, prenosi agencija Rojters.

- Kompanija je sada prikupila dokaze da dodatna buster doza povećava zaštitu od kovida-19 - izjavio je Pol Stofels, glavni naučni direktor u J&J, prenosi Tanjug.

Saopšteno je da druga doza vakcine, data dva meseca nakon prve doze, povećava nivo antitela četiri do šest puta.

Kada se da šest meseci nakon prve doze, nivo antitela se povećava dva puta, pokazali su podaci objavljeni prošlog meseca.

Najnoviji podaci će, kako ocenjuje Rojters, pomoći toj kompaniji da se obrati američkim regulatorima za dobijanje dozvole za distribuciju buster doze, uprkos tome što J&J često naglašava trajnost svoje jednokratne doze vakcine.

Američki predsednik Džo Bajden zalaže se za buster doze usled sve većeg broja hospitalizacija izazvanih delta sojem, a J&J je jedina farmaceutska kompanija sa jednokratnom vakcinom protiv korona virusa koja je odobrena u SAD.

Video: Ko se plaši igle, uskoro će moći da pije vakcinu i to sa ukusom jagode

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ljubiša

    21. septembar 2021 | 14:07

    Neću, neću i po 1000 puta neću, i šta mi možete? Vakcinisao sam se Sinofarm vakcinom jer je pravljena na tradicionalan način, kao sve vakcine, a vi i dalje ispitujte vaše vakcine na majmunima, koji su sišli sa drveta.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA