≫ 

Rapidno povećan broj zaraženih trudnica, kliničke slike sve teže: Upozorenje doktorke iz "Mišovića"

- U martu i aprilu prošle godine zaražene trudnice imale su lakšu kliničku sliku - kaže dr Slađana Mihajlović, načelnica ginekologije u Kliničko-bolničkom centru "Dr Dragiša Mišović"

  • 2
Trudnica doktor bolnica Foto: Shutterstock

Dr Slađana Mihajlović, načelnica ginekologije u Kliničko-bolničkom centru "Dr Dragiša Mišović" izjavila je danas da protiv korona virusa treba da se vakcinišu i trudnice i dojilje, prenosi Tajug.

Ona je na RTS istakla da sada plaćamo danak nevakcinisanja i da je sve više zaraženih trudnica.

Navela je da se u KBC "Dr Dragiša Mišović" leče trudnice koje imaju srednju i težu kliničku sliku na odeljenju interne bolnice.

- Imamo dve porođajne pacijentkinje - kaže Mihajlović.

- Jedna je kod nas u bolnici i danas odlazi, a druga je u intenzivnom delu internog odeljenja. Ona je hitno zbrinuta, urađen je hitan carski rez, i sada je dobrog opšteg stanja.

Na pitanje da li su trudnice ugroženije zbog novog talasa korona virusa, ona je rekla da plaćamo danak nevakcinisanja, naročito zbog straha mladih žena da neće moći da ostanu trudne ako se vakcinišu.

- To treba da se prekine istog trena, da se vakcinišu. Svi oko njih treba da se vakcinišu da bismo imali zdravu populaciju - istakla je Mihajlovićeva.

Njen savet je da se vakcinišu žene pre nego što planiraju da ostanu u drugom stanju, a ako su trudne da prođe 12 nedelja i da onda prime Fajzer/Bajontek vakcinu, ali je ukazala da mogu da se vakcinišu i ako su se porodile i doje.

Dr Slađana Mihajlović je rekla da su u martu i aprilu prošle godine zaražene trudnice imale lakšu kliničku sliku, ali da je sada rapidno povećan broj zaraženih trudnica i da imaju težu kliničku sliku.

- Imali smo, nažalost, trudnica koje su izgubile bitku sa kovidom. Svima treba da bude jasno da je ova bolest o kojoj i dalje ne znamo sve - rekla je Mihajlovićeva.

Istakla je da je vakcinacija potrebna da bi klinička slika bila blaža ako se trudnice zaraze.

Video: Treba sačekati sa masovnom vakcinacijom trudnica

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Snežana

    22. septembar 2021 | 12:16

    Niko nije imun na virus, ali politicari jesu. Nek nam pojasne doticni

  • Mia

    22. septembar 2021 | 13:26

    Zasto bas tu vakcinu, da prime trudnice i dojilje?! Sta je sa drugim vakcinama?! Vise se ne zna ko sta prica!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA