≫ 

Poznate mame iskreno progovorile o postporođajnoj depresiji: "Žene su heroji!"

* Adel, Kortni Koks, Serena Vilijams i Riz Viterspun suočile su se sa poremećajem koji se često javlja posle rođenja dece * Probleme koji su ih mučili uspešno su prevazišle i danas bez ustezanja govore o njima

  • 1
majke sa decom courteney cox official Foto: Instagram/courteneycoxofficial

Rođenje deteta je najbitniji događaj u životu svakog roditelja koji pokreću lavinu snažnih emocija. Uz uzbuđenje, radost i sreću neretko se javljaju i anksioznost i osećaj straha.

Nažalost, anksioznost i strah često vode u postporođajnu depresiju sa kojom se svakodnevno bore majke širom sveta. Postoporođajnu depresiju doživi većina novopečenih majki, a ona uključuje promene raspoloženja, izlive emocija, preteranu brigu, osećaj krivice...

Sama postporođajna depresija je dovoljno teška, a ono što je dodatno čini težom je osuda koju majke koje od nje pate doživljavaju od okoline.

Važno je naglasiti da postporođajna depresija nije karakterna mana, niti slabost. Veoma je bitno da žene osete slobodu i podršku okoline kako bi se što pre izborile sa ovim problemom.

Svesne ovog problema, slavne mame su glasno progovorile o svom iskustvu sa postporođajnom depresijom, u nadi da će pomoći svim ostalim ženama da se izbore sa njom. 

1. Serena Vilijams

Teniserka Serena Vilijams otkrila je da je i sama patila od postporođajne depresije i uputila ostalim novopečenim majkama poruku podrške.

- U potpunosti je normalno da se osetite kao da ne činite dovoljno za svoje dete; to sam osećala i ja, iako sam provela svaki dan pored svoje kćerke - ispričala je Serena.

- Mnoge od vas prolaze kroz istu stvar, bilo da ste po ceo dan kod kuće ili radite. Pronalaženje balansa sa detetom je prava umetnost, ali znajte da ste heroji.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A post shared by Serena Williams (@serenawilliams)

2. Riz Viterspun

Glumica je u jednom intervjuu priznala da je posle svake trudnoće imala simptome postporođajne depresije.

- Ja sam majka troje dece i posle svakog porođaja sam osećala anksioznost i depresiju. Posle drugog porođaja sam bila toliko loše da sam bila pod terapijom - iskrena je glumica.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A post shared by Reese Witherspoon (@reesewitherspoon)

3. Adel 

Pevačica je u jednom prilikom priznala da je posle rođenja sina mučio osećaj da nije dovoljno dobra majka, kao i da je patila od teške depresije. Zbog takvog iskustva, Adel ne razmišlja o drugom detetu jer ima strah da će se scenario ponoviti.

Adel savetuje drugim mamama da otvoreno pričaju o tome kako se osećaju i da sebi priušte slobodno vreme kako bi se osećale što bolje. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A post shared by Adele (@adele)

4. Kortni Koks

Kortni je jedna od onih žena kod kojih je postporođajna depresija nastupila mesecima posle porođaja.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A post shared by Courteney Cox (@courteneycoxofficial)

- Nisam mogla da spavam, srce mi je jako lupalo i imala sam neizdrživ osećaj straha - priznala je glumica koja je težak period prebrodila uz pomoć najbližih.

Video: Posle ovog videa svi idemo u šetnju bar pola sata

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 🌞

    27. septembar 2021 | 12:26

    Uvije su žene veliki borci.💪💪🍀🍀🌹🌹🌹

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA