U Srbiji 2 nova leka protiv kovida-19: Deluju na citokinsku oluju i koriste se za lečenje artritisa

- Biološka terapija koristi se kod pacijenata sa teškom kliničkom slikom koji se leče u bolnici – kaže dr Radan Stojanović

  • 5
Devojka, bolnica, korona virus, kovid 19, respirator Ilustracija; Foto: Shutterstock

Od marta 2020, kada je proglašena pandemija korona virusa do danas u Srbiji se sprovodi 12. protokol lečenja pacijenata koji su oboleli od kovida-19. Sada je uvedena i biološka terapija.

Pored „tocilizumaba“, koji je već bio u protokolu lečenja kovida-19, ali bez naznake da je reč o biološkoj terapiji, sada su dodata dva nova leka – „baricitinib“ i „sarilumab“.

Nova terapija koristi se kod pacijenata sa teškom kliničkom slikom koji se leče u bolničkim uslovima.

Doktor Radan Stojanović, profesor farmakologije na Medicinskom fakultetu u Beogradu za B92.net je ispričao šta je sve do sada poznato o ovim lekovima i kakve efekte od njih možemo da očekujemo.

- Oni se koriste kod pacijenata koji imaju umereno tešku do tešku kliničku sliku, koji se nalaze u bolnicama i na jedinicama intenzivne nege – kaže dr Stojanović.

- Ovi lekovi deluju na imuni sistem čoveka, na takozvanu citokinsku oluju, hiperreaktivnost našeg imunog sistema.

Prema njegovim rečima, indikacije za upotrebu takvih lekova su porast određenih parametara inflamacije kao što je CRP, niska saturacija kiseonikom...

- Ti lekovi će prvo proći određena ispitivanja da se dokaže njihova efikasnost. Kada je neko u bolnici, tada pokušavamo sve da izlečimo pacijenta i sprečimo sve komplikacije koje bi mogle da se dogode. U početku pandemije, pre godinu i po dana su se dobijali antibiotici za lečenje, međutim, to je bila potpuno pogrešna stvar i sada se to izbacuje iz protokola - navodi dr Stojanović i dodaje:

- Sada se oni koriste samo kada postoje jasni indikatori za njihovu primenu, jer bismo konstantnim lečenjem antibioticima mogli da stvorimo visoku rezistenciju bakterija na njihovo delovanje. To je jasno i sada više nemamo tih dilema.

Kovid bolnica u Batajnici, Batajnica Foto: Tanjug/Zoran Žestić

On napominje da je veoma važno vreme davanja lekova.

- Rano davanje kortikosteroida u početnim fazama bolesti može čoveka da dovede do teže kliničke slike. Nije samo važna vrsta terapije, već i vreme davanja terapije u odnosu na kliničku sliku koja postoji kod pacijenata – pojašnjava dr Stojanović.

Veza između kovida-19 i reumatoidnog artritisa

Lekovi „baricitinib“ i „sarilumab“ su se do sada koristili u lečenju reumatoidnog artritisa. Doktor razjašnjava kako su povezane reakcije organizma na korona virus i artritis:

- I u koroni i u artritisu postoji određena inflamacija i uloga imunog sistema u tim bolestima, pa se onda pokušava uticanje istim terapijama na imuni sistem koji je napao korona virus. To je ta analogija. Pandemiju smo dočekali nespremni i nemamo lekove koji deluju ciljano baš na korona virus. Na nama je da vidimo šta bismo mogli da radimo.

Recimo, postoji antivirusni lek koji se zove „favipiravir“ koji deluje na korona virus samo kada se koristi u prvih pet dana od javljanja prvih simptoma, postoji mogućnost da spreči težu kliničku sliku, a on naravno nije lek specifično za korona virus. Mi nismo imali lekove koji deluju na virus koji je izazvao pandemiju, ali moramo da probamo sa drugim dostupnim lekovima koji deluju na imuni sistem ili neke druge viruse. Može da se ispostavi da su dobri, a može i da ne bude tako.

"Vakcina služi da spreči, a lek da leči"

Prema njegovim rečima, od izuzetne je važnosti da i pored novih terapijskih pristupa ne odustajemo od vakcinacije jer, ističe, "vakcina služi da spreči, a lek da leči".

- Trenutno se pokušava sa novim lekovima, u toku su klinička ispitivanja.To su, da tako kažemo, kandidati za lekove, a da li će postati efikasni lekovi u lečenju korona virusa, to ćemo da vidimo. Suština je da ideja da postoje neki čudotvorni lekovi ne treba da nam zamagli ideju o vakcinaciji. Da se ljudi ne opuste i ne misle „ma ne moram da se vakcinišem“, eto to je suština. Ne želim da iko pomisli „ako se razbolim, odmah će mi dati neki lek i biće mi bolje“, jer nije tako i ne bi trebalo da se šalje takva poruka - ističe dr Stojanović.

Uprkos tome što ovi lekovi nisu dovoljno ispitani, doktor kaže kako se pokušava sve kako bi se došlo do što efikasnije terapije u lečenju kovida-19.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Prele

    23. septembar 2021 | 12:03

    Ivermektin i hidrohlorokin?

  • Maja

    23. septembar 2021 | 12:20

    Nemojte avaxe da lecite ovim. Oni ne veruju u lekove i farmaceutsku mafiju. Dajte im caj od kamilice, za to znaju sastav.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA