Kineska kompanija kreće sa testiranjem vakcine na bazi spreja: Da li je ovo budućnost u zaštiti od korone?

Vakcina u spreju može da izazove specifične imunološke reakcije u disajnim putevima, te da na taj način oponaša prirodnu infekciju respiratornog virusa

  • 0
Sprej za nos Ilustracija; Foto: Shutterstock

Kineski proizvođač vakcina "Beižing vantaj bajolodžikal" planira narednog meseca da započne veliko ispitivanje svog kandidata za vakcinu protiv korona virusa, koja će biti na bazi spreja za nos.

Kako navodi agencija Rojters, cilj kompanije je da angažuje 40.000 odraslih učesnika za treću fazu kliničkog ispitivanja. Njima bi se u razmaku od dve nedelje davale dve doze potencijalne vakcine "Beižing vantaj" ili placeba, prenosi Tanjug.

U registru nije objavljeno u koliko će zemalja kompanija voditi ispitivanje, ali etički komitet na Filipinima je odobrio ovu studiju i na taj način otklonio prepreke za potencijalno sprovođenje ispitivanja u toj zemlji.

Predstavnik kompanije rekao je da evidencija o registraciji ne znači da je kompanija formalno započela treću fazu kliničkog ispitivanja i dodao da čeka dodatna odobrenja od vlasti, ali nije precizirao iz kojih zemalja.

Vakcina u spreju, kao alternativa uobičajenoj injekciji koja se daje u ruku, može da izazove specifične imunološke reakcije u disajnim putevima, te da na taj način oponaša prirodnu infekciju respiratornog virusa.

Potencijalna vakcina koristi oslabljeni virus gripa za prenos genetskih informacija o delu korona virusa.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA