≫ 

Odluka EMA o trećoj dozi vakcine protiv korone moguća početkom oktobra

Regulator EU objavio je 6. septembra da je počeo sa evaluacijom podataka Fajzera i Bajonteka o buster dozi koja bi se davala osobama iznad 16 godina, a šest meseci od primanja druge doze vakcine

  • 1
European Medicines Agency , Evropska medicinska agencija EMA

Foto: Tanjug/AP

Evropska agencija za lekove (EMA) mogla bi već početkom oktobra da donese odluku o mogućoj upotrebi treće, buster doze vakcine Fajzer/Bajontek protiv korona virusa, otkrio je Rojtersu izvor koji je upoznat sa ovim pitanjem.

Prema navodima izvora, to će biti prva odluka regulatora EU o dodatnim dozama, nakon što je američka Agencija za hranu i lekove u sredu odobrila treću dozu Fajzer vakcine za osobe od 65 godina i starije, za osobe koje su u riziku od težih oboljenja i one koje su stalno izložene virusu.

- Odluka EMA o trećoj dozi Fajzera očekuje se početkom oktobra - rekao je izvor, koji je želeo da ostane anoniman zbog osetljivosti pitanja, piše Rojters, a prenosi Tanjug.

Kompanija Fajzer je odbila da komentariše ove navode, dok kompanija Bajontek nije bila dostupna za komentar.

Regulator EU objavio je 6. septembra da je počeo sa evaluacijom podataka Fajzera i Bajonteka o buster dozi koja bi se davala osobama iznad 16 godina, a šest meseci od primanja druge doze vakcine.

Takođe se očekuje, kako se navodi u dokumentu EU, da bi i Moderna uskoro trebalo da dostavi podatke Agenciji o buster dozi vakcine.

U mišljenju, koje je objavljeno početkom septembra, a koje je ponovo objavila EMA, Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) navodi da nema hitne potrebe za primenom dodatnih doza za potpuno vakcinisane osobe u opštoj populaciji.

Ali takođe je uočeno da bi već trebalo da se razmotri davanje dodatne doze osobama sa ozbiljno oslabljenim imunološkim sistemom u sklopu njihove primarne vakcinacije.

Mnoge države EU već su se odlučile na davanje treće doze vakcine uprkos suočavanju sa većim pravnim rizicima i bez zvanične odluke EMA da to učine.

Video: Bekić: Zainteresovanost za 3. dozu, vreme za kovid propusnice

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA