≫ 

Novavaks podnela zahtev SZO za hitnu upotrebu njene vakcine

Novavaks vakcina na bazi proteina pokazala se efikasnom u više od 90 odsto slučajeva

  • 5
Novavax vakcina koronavirus Foto: Tanjug/AP

Američka biotehnološka kompanija Novavaks i njen partner Institut za serum Indije podneli su Svetskoj zdravstvenoj organizaciji (SZO) zahtev za hitnu upotrebu njene vakcine protiv korona virusa, saopštila je danas kompanija.

Kako navodi agencija Rojters, a prenosi Tanjug, spisak SZO za hitnu upotrebu signal je nacionalnim regulatornim vlastima o bezbednosti i efikasnosti proizvoda, a to takođe predstavlja i preduslov za izvoz u nekoliko zemalja koje učestvuju u Kovaks programu.

Kompanija Novavaks saopštila je da će se za prve isporuke vakcine fokusirati na zemlje sa niskim i srednjim prihodima, jer su Sjedinjene Američke Države i druge zapadne zemlje već vakcinisale veliki deo svoje populacije drugim vakcinama.

Ova kompanija i Institut za serum Indije, koji su najveći svetski proizvođači vakcina, obavezali su se da će zajedno obezbediti više od 1,1 milijarde doza vakcina za Kovaks program, koji ima za cilj da obezbedi ravnopravan pristup vakcinama protiv korona virusa zemljama sa niskim i srednjim prihodima.

Novavaks vakcina na bazi proteina, pokazala se efikasnom u više od 90 odsto slučajeva, uključujući protiv različitih zabrinjavajućih varijanti korona virusa u velikom, kasnom stadijumu američkog kliničkog ispitivanja.

Video: Ko se plaši igle, uskoro će moći da pije vakcinu i to sa ukusom jagode

(Tanjug.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA