Nove tehnologije - ruka prijateljstva osobama sa plućnim bolestima

Uređaji najnovije generacije mogu da budu velika podrška osobama koje muče alergije ili pate od astme, HOBP-a i cistične fibroze

  • 0
Čovek, kašalj Foto: Shutterstock

Zagađen vazduh, kao i visoke koncentracije alergena iz prirode kojima smo izloženi u dužem periodu godine, smetaju ne samo osobama koje imaju neku bolest pluća, već i onima koji su potpuno zdravi.

Aerozagađenje utiče na pojačano stvaranje sluzi u našim disajnim organima, zadebljanje zidova bronhija, ali, nažalost, i na sve veći broj obolelih od astme i karcinoma.

Loš kvalitet vazduha ne možemo da izbegnemo čak ni uz nošenje maski koje su u vreme pandemije korona virusa obavezne, a na posledice koje on može da izazove posebno su osetljivi deca, stariji ljudi, trudnice, osobe sa plućnim i drugim hroničnim oboljenjima.

AirVida prenosivi prečišćivač vazduha Foto: Nikola Tomić/Telegraf.rs

Stručna javnost upozorava da sagorevanje uglja koji je dominatan oblik proizvodnje energije na Balkanu može da izazove teške zdravstvene posledice – bronhijalnu astmu kod dece i odraslih, hroničnu opstruktivnu bolest pluća (HOBP), emfizem pluća, a uz to značajno povećava rizik od karcinoma pluća.

Nove tehnologije mogu da pomognu u zaštiti od posledica koje izaziva aerozagađenje. One, ujedno, mogu da budu korisne i u zaštiti osoba koje su osetljive na polen, duvanski dim i druge štetne mikročestice.

Nosivi prečišćivači vazduha Air Vida namenjeni su kako starijima, tako i deci od 3 do 10 godina, a njihova glavna funkcija je uklanjanje alergena oko lica.

Uređaj generiše 2.000.000 negativnih jona/cm3 (100 puta više od prirodne koncentracije jona u šumi), uklanjajući 99,9% čestica (PM 2,5, polen, virusi) i stvarajući pri radu skoro zanemarljiv nivo buke.

AirVida prenosivi prečišćivač vazduha Foto: Nikola Tomić/Telegraf.rs

Možete ga nositi u svom domu, kancelariji, javnom prevozu, restoranu, školi, ali i na otvorenom kako biste iz svog okruženja eliminisali štetne PM 2.5 čestice (prašinu, pepeo, duvanski dim, čađ, različita isparenja), polen, viruse, bakterije i formaldehid koji može da izazove alergijske reakcije na koži, očima i disajnim putevima.

Džepni spirometar

Osobe koje imaju problema sa otežanim disanjem neizostavno moraju da urade spirometriju, najznačajniji test za ispitivanje plućne funkcije, odnosno ventilacije pluća. Ova metoda može neposredno da ukaže na dijagnozu bolesti u kojima dominiraju poremećaji plućne funkcije.

Spirohome Personal je CE-sertifikovani spirometar nove generacije za respiratornu negu u kućnim uslovima. Namenjen je osobama koje boluju od astme, HOBP-a, cistične fibroze i drugih oboljenja pluća.

Reč je o uređaju koji možete da nosite gde god da pođete i da u svakom trenutku obavite spirometrijski test. Naime, uređaj je povezan preko mobilnog telefona sa besplatnom aplikacijom koja korisnika korak po korak vodi kroz proceduru spirometrije i prikazuje rezultate testiranja.

S obzirom na to da klinički precizno daje podatke neophodne pacijentima koji imaju bolesti pluća, uz Spirohome Personal možete aktivno da učestvujete u kontrolisanju svog zdravstvenog stanja gde god da se nalazite.

Bolja kontrola astme

Pametni inhalatori su prenosivi uređaji namenjeni pacijentima koji pate od astme i pomažu u kontroli simptoma ove bolesti. Imaju dodatne digitalne funkcije; možete ih povezati sa aplikacijom na mobilnom telefonu ili tabletu kako biste i sebi i vašem lekaru omogućili bolje praćenje astme.

Pored toga što pametni inhalatori pomažu da bolje kontrolišete astmu, oni u isto vreme mogu da doprinesu boljem kvalitetu života. Uskoro će se naći i na tržištu Srbije.

Video: Sve što treba da znate o sezoni ambrozije: Spremite maramice i pumpice za inhalaciju

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA