≫ 

7 namirnica koje podižu nivo hormona sreće: Bogate su vitaminima i daju osećaj sitosti

Nizak nivo serotonina povezan je sa depresijom, remeti san i apetit

  • 0
devojka, dijeta, mršavljenje, salata, jelo Foto: Freepik/bearfotos

Nivo hormona serotonina odavno je povezan sa osećajem sreće, a kada dobijete odgovarajući nivo istog, osećaćete se smirenije, usredsređenije i manje nervozno.

Creva u našem telu proizvode 90 odsto serostonina, pa ne čudi što hrana koju jedemo utiče na način na koji se osećamo. Nizak nivo serotonina povezan je sa depresijom, remeti san i apetit.

Jedan od načina koji vam može pomoći da povećate nivo ovog hormona u telu je unošenje aminokiseline tripofana, koji doprinosi njegovoj proizvodnji. Ovaj sastojak se često nalazi u hrani bogatoj belančevinama.

Prema nekim istraživanjima, oni koji pate od depresije i ansioznosti često imaju nizak nivo triprofana. A, jedan od načina da se to reši može biti konzumiranje sledećih namirnica:

1. Ćuretina

Meso ima visok nivo proteina i dobar je izbor i za triptofan. Međutim, ćuretina je nekada bila na lošem glasu jer je navodno uspavljivala ljude. Ljude zapravo ne uspavljuje meso, već količina obroka. U manjim obrocima, ćuretina je dobar izbor kada se jede meso, jer ima manje masti.

2. Jaja

Jaja su bogata triptofanom. Takođe sadrže značajne količine vitamina A, B12 i selena. Žumanca su takođe dobar izvor kolina, važnog nutrijenta koji može biti posebno važan u trudnoći, što su pokazale studije koje je objavila Nacionalna medicinska knjižnica.

3. Losos

Osim što je izvor triptofana, losos je izvrstan izvor masnih kiselina, omega 3 i vitamina D.

4. Semenke

Semenke su posebno relevantan izvor triptofana za vegetarijance i vegane koji ne jedu neku drugu hranu sa ove liste. Semenke bundeve, lana i čie lako se mogu dodati u salate, jogurte i žitarice, a pružaju antioksidanse, vlakna i vitamine.

5. Orašasti plodovi

Orašasti plodovi takođe će vam pomoći da povećate nivo serotonina jer sadrže triptofan. Važan su izvor monozasićenih masti, belančevina i  određenih minerala i vitamina važnih za pravilno funkcionisanju tela.

6. Proizvodi na bazi soje

Druga bitna hrana za vegetarijance i vegane su proizvodi na bazi soje. Tofu, sojino mlijeko ili soja sos odlični su izvori triptofana.

7. Mlečni proizvodi

Mleko i mlečni proizvodi takođe mogu da sadrže triptofan. Isto tako, dobar su izbor kalcijuma, vitamina A, D i E.

Video: Deset namirnica koje bi trebalo da prestanete da kupujete ako želite da uštedite novac

(Telegraf.rs)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA