≫ 

6 razloga zašto se ujutru osećamo bolesno i saveti kako da pomognemo sebi

Jutarnja mučnina nije pojava koja se retko javlja, a može imati različite uzroke

  • 0
Rak debolog creva, debolo crevo, bol u stomaku Foto: Shutterstock

Nije retkost da se ujutro probudite umorni i sa mučninom u stomaku kojoj ne znate razlog, jer se javlja čim otvorite oči. Većina žena se uglavnom zapita da slučajno uzrok nije trudnoća, ali to ne mora uvek da bude odgovor.

Buđenje sa osećajem kao da ste bolesni ne mora nužno da znači čak ni da patite od nekih stomačnih tegoba.

Kako objašnjavaju lekari, postoji nekoliko razloga zašto se osećamo loše pri buđenju i imamo osećaj mučnine. Neke od tih razloga je moguće sanirati bez odlaska kod lekara.

1. Želudačni refluks

Kada želudačna kiselina krene uz grlo, to se naziva refluksom kiseline ili gorušicom. Jeste li ikada osetili da vam se malo kiseline popelo iz želuca u grlo? To može da bude uzrokovano konzumiranjem određene hrane i pića - kafe, nekih začina, alkohola, ali može da bude i posledica prekomerne težine, stresa, anksioznosti i upotrebe određenih lekova.

Ovo stanje obično se pogoršava posle jela, prilikom ležanja ili pri saginjanju, pa kad se probudite i ustanete iz kreveta imate osećaj kao da vam je preko noći sva ta kiselina "uspavana" ležala u jednjaku.

Savet: Pokušajte da jedete manje i češće obroke, i ne da večerate kasno uveče. Podignite jastuke za 10 do 20 cm tako da vam glava i grudi budu iznad nivoa struka. Takođe, pokušajte da se opustite i da održavate zdravu težinu.

Ukoliko primenjujete sve ove savete, a i dalje se budite sa osećajem kiseline u grlu, posetite lekara i obavite neophodne pretrage.

2. Nepravilan san

Nepridržavanje redovnog rasporeda spavanja može da šteti vašem telu na više načina, a mnoga istraživanja su pokazala da nepravilan san može da utiče i na vaš probavni sistem.

Neurolog Kapel Hil sa Medicinskog fakulteta Univerziteta u Severnoj Karolini ističe da nepravilan san može da poveća rizik od probavnih poremećaja, uključujući gorušicu, čir na želucu, sindrom iritabilnog kolona, pa i rak gastrointestinalnog trakta.

Savet: Pokušajte da odvojite redovno vreme za spavanje, čak i ako se budite ranije tokom slobodnih dana. Odredite sebi realno vreme za spavanje i pridržavajte ga se. Ne postoji nijedan posao koji biste morali da uradite u 23 sata, a koji ne može da sačeka da bude obavljen u osam sati ujutru.

3. Nizak nivo šećera u krvi

Nizak nivo šećera u krvi ujutro je uobičajen, naročito ako uzimate lekove za dijabetes. Šećer u krvi ima tendenciju pada ako dugo niste ništa jeli. Ako ste prethodne noći pili alkohol, sledećeg jutra ćete verovatno imati nizak nivo šećera u krvi.

Kinetoza, mučnina Foto: Shutterstock

Savet: Konzumiranje obroka bogatih glukozom, poput žitarica i voća, može da popravi situaciju. Lagan obrok pre spavanja takođe može da pomogne ako ste popili alkohol u večernjim satima.

4. Anksioznost

Veza između uma i tela jača je nego što mnogi misle. Prema Centru za anksioznost, konstantna zabrinutost tera telo da aktivira odgovor na stres, što izaziva dramatične fiziološke, psihološke i emocionalne promene.

Drugim rečima, uznemirenost čini da se vaše telo oseća kao da je stalno pod napadom. Ostali simptomi anksioznosti uključuju otežano disanje, vrtoglavicu, povećan broj otkucaja srca, drhtanje i znojenje.

Savet: Ovaj problem možete da rešite odlaskom kod stručnjaka koji će vam pomoći da naučite tehnike opuštanja.

5. Problemi sa sinusima

Začepljenost sinusa vrši pritisak na vaše unutrašnje uho, a to može izazvati vrtoglavicu zbog koje se osećate bolesno. Ako ste ikada imali infekciju sinusa, poznato vam je kako izgleda kada se sadržaj iz nosa sliva u grlo, odnosno u njegov zadnji deo. Slikovito rečeno, ovaj sadržaj "nastavlja da kaplje u ​​stomak", zbog čega se možete osetiti bolesno i imati nesnosan osećaj mučnine čim otvorite oči.

Savet: Koristite kapi za nos i pokušajte da spavate sa blago podignutom glavom kako bi tečnost pravilno iscurila. Takođe, sve vreme vodite računa da ostanete hidrirani.

6. Mamurluk

Dr Sara Jarvis podseća da je mamurluk uzrokovan kombinacijom toksina u alkoholu. Posle "vesele noći" osećate se bolesno i muka vam je u stomaku, jer ne samo da ste telo napunili alkoholnim toksinima, već vam je i šećer u krvi naglo pao i dehidrirali ste.

Savet: Uzmite neki lek protiv bolova i popijte kafu, a pre svega pijte što više vode kako biste neutralisali alkohol iz organizma.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA