≫ 

Da li je istina da pušači ređe oboljevaju od kovida-19? Evo šta kažu rezultati nove studije

Britanski istraživači razrešili su dilemu koja je mučila mnoge

  • 18
Devojka, bolnica, korona virus, kovid 19, respirator Foto: Shutterstock

Od početka pandemije korona virusa vodila se žestoka polemika da li će osobe koje konzumiraju cigarete biti zaštićenije od infekcije novim korona virusom i težih oblika kovida-19.

Mišljenja su bila oprečna - dok su jedni tvrdili da su pluća pušača “dovoljno jaka” da se odupru infekciji, drugi su upozoravali da će se pušačima desiti upravo suprotno.

U Velikoj Britaniji sprovedena je studija na ovu temu. Istraživači predvođeni dr Ešli Klift sa Univerziteta u Oksfordu analizirali su podatke 13.446 ljudi koji su prošli molekularno testiranje na novi korona virus. Od tog broja njih 1.649 pozitivno je testirano, 968 je hospitalizovano, a 444 izgubilo je bitku protiv kovida-19.

Kako prenosi grčka novinska agencija, 59% ispitanika nikada nije pušilo, 37% su bivši pušači i svega 4% sadašnji pušači, od kojih je 71% pušilo jednu do 20 cigareta dnevno, a 29% više od 20. Istraživanje je pokazalo da su, u poređenju sa nepušačima, osobe koje konzumiraju cigarete u proseku 80% češće hospitalizovane i umirale od kovida-19.

Profesori na Imperijal koledžu u Londonu komentarisali su da je "ideja da bi pušenje moglo zaštititi od kovida-19 uvek bila malo verovatna".

- Pandemija je trenutak kada bi pušači trebalo da dobro razmisle o upotrebi duvana - poručili su istraživači.

- Naši nalazi jasno pokazuju da je pušenje povezano sa rizikom od ozbiljnog oblika kovida-19. Kao što pušenje utiče na rizik od kardiovaskularnih bolesti, raznih vrsta raka i drugih bolesti, tako utiče i na kovid-19. Kao i uvek, i sada je trenutak da prestanete sa pušenjem.

Video: Naša ekipa proverila je stanje po kovid ambulantama širom Beograda

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kato

    28. septembar 2021 | 11:29

    Dakle, 4% pušača, a 80% više oboljevaju. Zanimljiva matematika

  • Coas

    28. septembar 2021 | 11:02

    Za ovo vreme ni sam ne znam koliko je mojih poznanika bilo sto na bolnickom lecenju, sto preminulo i svi do jednog su bili nepusaci.

  • Gorana

    28. septembar 2021 | 10:55

    Pa da.. Nisu naivni da napisu da stiti pa da svi navale na cigare.. Rekli su ranije da stiti 100 % dim iz cigara od infekcije kovida.. A sad druga prica.. Ne verujem im nista..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA