≫ 

U ovih 5 vrsta namirnica ima najviše vitamina D: Štiti i od infekcija respiratornog sistema

Iako se ranije ovaj vitamin posmatrao samo kroz prizmu jačanja zubi i kostiju, lista zbog čega je on dobar je prilično dugačka

  • 0
Hrana, namirnice, vitamin D Foto: Shutterstock

Vitamin D je jedini nutrijent koje naše telo proizvodi kada je izloženo sunčevoj svetlosti. U fokus je posebno došao proteklih godinu i po dana, od početka pandemije korona virusa, pa je stao "rame uz rame" sa vitaminima C, cinkom, citaminom A, kao jedan od onih koji ima važnu ulogu da stvara i održava jak imunitet.

Iako se ranije ovaj vitamin posmatrao samo kroz prizmu jačanja zubi i kostiju, lista zbog čega je on dobar je prilično dugačka. On imunitet štiti na mnogo načina, pa između ostalog ima i antiinfektivna svojstva.

Naučne studije su ukazale i na povezanost niske koncentracije vitamina D i učestalosti više infektivnih bolesti, posebno gornjeg respiratornog sistema.

Unos ovog vitamina putem hrane u proseku je veoma mali i iznosi svega 20 odsto do ukupnih dnevnih potreba, ali nije zgoreg uneti ga i na ovaj način. Ovo su namirnice na koje bi posebno trebalo obratiti pažnju i koje sadrže najviše vitamina D:

1. Mlečni proizvodi poput kravljeg i kozjeg mleka, pavlake i sireva kao što su edamer i parmezan. Osim toga i maslac sadrži ovaj vitamin.

2. Pileća i svinjska džigerica

3. Žumanca, posebno ukoliko su jaja od kokošaka iz slobodnog uzgoja.

4. Sardina u konzervi, skuša i losos. Osim ovih vrsta, i haringa ima određene količine vitamina D, ali i ulje ajkuline jetre.

5. Pečurke su dobar izbor, posebno ako ne konzumirate namirnice životinjskog porekla i mogućnosti za unošenje vitamina D su vam samim tim smanjene.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA