≫ 

Zorana je imala depresiju: „Lekari su mi pomogli da ponovo vidim lepšu stranu života“

Posle moždanog udara, spisateljica Zorana Šulc suočila se sa depresijom koju je uspešno prevazišla pošto je zatražila pomoć stručnjaka

  • 0

Depresija je danas jedan od najrasprostranjenijih oblika poremećaja raspoloženja. Reč poremećaj je samo reč i ne treba je se bojati. To je samo alarm da bi nešto u svom životu trebalo da promenite i popravite svoje raspoloženje.

Spisateljica Zorana Šulc jedna je od prvih javnih ličnosti koje su progovorile o suočavanju sa ovim problemom, nazvavši ga pravi imenom - depresija.

- Posle moždanog udara i ograničenosti kretanja obuzeli su me strahovi i nemoć - kaže Zorana Šulc za Telegraf.tv.

- Više nisam bila ona stara Zorana. Čak sam zapustila i svoj izgled. Videla sam da ne postoji drugi izlaz i da moram da zatražim pomoč od psihijatra. Dobila sam medikamente koji su mi pomogli da danas život živim punim plućima.

Psiholozi smatraju da su ljudi koji se obrate za pomoć zapravo vrlo jaki i snažni, i da je to već veliki korak ka ozdravljenju.

Psihoterapeut prof. dr Nevena Čalovska ističe da je jako važna podrška porodice i da dobar sagovornik može biti i prijatelj, blizak srodnik, duhovnik, ali kada ne vidite pomak neophodno je otići kod lekara.

Pored predrasuda koje olako prihvatamo, zanemarujemo i činjenicu da svaka druga, treća osoba pati od nekog oblika poremećaja raspoloženja.

Koji su to alarmantni simptomi i kada treba potražiti pomoć stručnjaka pogledajte u videu na početku teksta.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA