≫ 

10 namirnica koje pomažu proizvodnju kolagena: Ovaj protein usporava starenje i nastanak bora

Ishrana igra iznenađujuće veliku ulogu za zdravlje i izgled kože

  • 0
Zdrava hrana, namirnice Foto: Shutterstock

Kolagen je najvažnija belančevina u našem organizmu. Obuhvata oko 40 odsto svih belančevina i osnovni je deo vezivnog tkiva. Odgovoran je za stanje kože, kostiju, kose i noktiju.

Kada nivo kolagena u telu opadne, dolazi do ubrzanog starenja i nastajanja bora.

Budući da kolagen utiče na izgled kože, na tržištu postoji mnogo suplemenata koji ga sadrže. Međutim, količinu ovog proteina u organizmu možete povećati i odgovarajućom ishranom.

Hrana koja stimuliše proizvodnju kolagena podrazumeva namirnice bogate brojnim nutrijentima, kao ovih 10:

1. Piletina

Postoji razlog zbog kog su mnogi suplementi kolagena dobijeni iz piletine. Ukoliko ste ikada videli unutrašnjost pileta, sigurno ste primetili veliku količinu vezivnog tkiva. Upravo su ta tkiva izvor kolagena.

Mnoge studije su dokazale da pileći vrat i hrskavice imaju pozitivan efekat kada je lečenje artritisa u pitanju.

2. Riba i morski plodovi

I morski plodovi imaju kosti i ligamente koji su veliki izvor kolagena. Stručnjaci tvrde da je kolagen iz morskih plodova jedan od najlakših za apsorpciju.

losos Losos / Foto: Pixabay

3. Belanca

Iako jaja ne sadrže vezivna tkiva, belance je dobar izvor prolina, aminokiseline koja je potrebna za proizvodnju kolagena i hrskavice.

4. Citrusno voće

Vitamin C igra veliku ulogu u proizvodnji kolagena, zato je unos ovog vitamina veoma važan. Preporučljivo je da u toku dana pojedete bar jedno citrusno voće poput limuna, pomorandže, grejpfruta, limete..., kako biste uneli potrebnu količinu ovog proteina.

5. Beli luk

Ova namirnica je mnogo više od začina u jelima. Beli luk je dobar izvor sumpora koji je neophodan za proizvodnju kolagena u telu. On sadrži i prilično velike količine lipoinske kiseline i taurina koji su od suštinskog značaja za obnavljanje oštećenih vlakana kolagena.

Beli luk Foto: Pixabay

6. Bobičasto voće

Bobičasto voće je bogato vitaminom C, koji pomaže u proizvodnji kolagena. Takođe sadrži i razne moćne antioksidanse koji štite kožu i kolagen od oštećenja izazvanih slobodnim radikalima.

7. Pasulj

Pasulj je namirnica bogata biljnim proteinima koji sadrže aminokiseline neophodne za sintezu kolagena. Takođe, mnoge vrsta pasulja su bogate i bakrom, još jednim nutrijentom, potrebnim za proizvodnju kolagena.

8. Zeleno povrće

Lisnato zeleno povrće i druge vrste povrća zelene boje poznati su po tome što sadrže mnogobrojne hranjive materije. Pored toga, istraživanja pokazuju da sadrže i agense koji pomažu u proizvodnji kolagena.

zdrava hrana, foto Pixabay Zdrava hrana

9. Paradajz

Verovatno vam je poznato da paradajz sadrži veliku količinu likopena, a on pomaže u borbi protiv kolagenaza. Kolagenaze su, zapravo, enzimi koji uništavaju kolagen u vašem organizmu. Kako biste na najbolji način iskoristili likopen, potrebno je da paradajz konzumirate kuvan.

10. Paprika

Paprika sadrži mnogo vitamina C, čak tri puta više od narandže. Takođe, bogata je likopenom, antioksidansom koji, kada se redovno konzumira, pruža određenu zaštitu od oštećenja slobodnih radikala izazvanih sunčevim UV zracima.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA