Od reumatoidnog artritisa u Srbiji boluje 70.000 ljudi: Ne ignorišite prve simptome

Važno da se hronični artritisi rano prepoznaju, u prva tri meseca od pojave tegoba, i da se adekvatno leče u specijalizovanim ustanovama

  • 0
Artritis, bol u ruci, šaka

Foto: Shutterstock

U Srbiji živi više od 70.000 obolelih od reumatskog artritisa, a istraživanja pokazuju da ukoliko se simptomi te bolesti ne prepoznaju i ne leče na vreme, više od 50 odsto njih nakon pet godina postaje trajno radno nesposobno, upozorili su danas stručnjaci povodom Svetskog dana borbe protiv artritisa.

Ove godine Svetski dan borbe protiv artritisa obeležava se pod sloganom "Vreme je za posao", u cilju podizanja svesti o potrebi zapošljavanja ljudi koji boluju od artritisa.

Predsednica Udruženja obolelih od reumatskih bolesti dr Mirjana Lapčević kaže da reumatske bolesti mogu da utiču na radnu sposobnost, ali da to ne znači da osobe koje su obolele od njih ne mogu da rade.

Ističe da je većina obolelih i dalje radno sposobna uz, navodi, minimalna ograničenja i da je važno da oni i poslodavci budu svesni te činjenice.

- Posao za osobe koje pate od reumatskih bolesti nisu samo osnov za materijalnu, već predstavlja i snažnu psihološku potporu u borbi za ozdravljenje - rekla je Lapčević na konferenciji za štampu povodom Svetskog dana borbe protiv artritisa.

Predsednik Udruženja reumatologa Srbije dr Predrag Ostojić kaže da su istraživanja u Francuskoj pokazala da ukoliko se kod pacijenata na vreme prepozna hronični artritis i počne da se leči, tokom pet godina oni ne odsustvuju sa posla i ne gube radnu sposobnost.

- Važno da se hronični artritisi rano prepoznaju, u prva tri meseca od pojave tegoba, i da se adekvatno leče u specijalizovanim ustanovama - rekao je Ostojić.

Bol u kukovima, artritis

Foto: Shutterstock

Naveo je mnogi pacijenti osećaju hronični zamor, imaju nesanice, bude se umorni, što, kako je rekao, utiče na produktivnost na radnom mestu, ali da poslodavci moraju da imaju razumevanja za takve zaposlene i da im pružaju podršku.

Reumatski artritis je hronično sistemsko oboljenje vezivnog tkiva, koje je najčešće lokalizovano na zglobovima, ali može se manifestovati i na mišićima, koži i organima trbušne šupljine.

Simptomi mogu da se razvijaju dugo, a prvi znak je svakako bol u zglobovima, najčešće šake; ubrzo se javljaju i bolovi u stopalima. U kasnijem stadijumu bolesti dolazi do bolova u kukovima, što predstavlja ozbiljnu komplikaciju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA