≫ 

4 načina da brže izlečite prehladu: Neki od njih se tradicionalno primenjuju u Srbiji

Pojedine savete, za koje postoji naučno utemeljenje da su delotvorni u lečenju prehlade, verovatno ste već čuli od starijih članova porodice

  • 1
Prehlada, Grip, Bolest, Glavobolja, mamurluk, Pacijent, Bolovi, Mučnina, Povraćanje

Foto: Shutterstock

Prošlo je vreme kada zbog prehlade nismo izostajali sa posla. Pandemija korona virusa naterala nas je da promenimo životne navike i da s mnogo više pažnje brinemo i o sebi i o drugima kada osetimo simptome koji ukazuju na to da smo prehlađeni.

Kijavica, zapušen nos ili nos koji „curi“, upala grla, bolovi u mišićima, glavobolja, pritisak u ušima, kao i privremeni gubitak čula mirisa, znaci su koji signaliziraju da bi trebalo da se izolujemo i pratimo stanje. Period inkubacije je uglavnom dva do tri dana, kada smo i najzarazniji po okolinu, a nedelju dana po prestanku simptoma rizik po okolinu prestaje.

Kako bi trebalo lečiti prehladu? Narodni saveti u vidu „rakijice i belog luka“ nisu dobrodošli, jer nisu naučno utemeljeni. Ono što je, pak, dokazano jeste da bi trebalo da prehlađene osobe pridržavaju četiri pravila.

1. Hidrirajte se

 

Da bi telo pravilno funkcionisalo, neophodno je da budemo hidrirani. Napici koji sadrže vitamin C se preporučuju, ali ne garantuju da će doći do promene simptoma. Ipak, limunada i čajevi sa vitaminom C sigurno neće škoditi.

Većina nas je od roditelja naših roditelja naučila da je čaj od šipka izvanredna stvar kad smo prehlađeni – ukusan je i pun vitamina C.

2. Odmarajte

 

Bez obzira na količinu obaveza koja vas čeka na poslu, u danima kad ste prehlađeni ostanite kod kuće. Boravak u domu ne znači u isto vreme i sedenje za kompjuterom i obavljanje radnih zadataka – upravo suprotno. Kad ste prehlađeni, trebalo bi da najveći deo dana provedete u ležećem položaju.

Ako ste navikli da vežbate, napravite pauzu i sačekajte da vam se organizam oporavi. Fizičko iscrpljivanje i prehlada ne idu „ruku pod ruku“. Organizmu je potrebna snaga da bi se izborio protiv neprijatelja. Teretana nigde neće pobeći, a kad se oporavite imaćete mnogo više energije da se posvetite fizičkim aktivnostima.

Ovo rešenje primenjivali su i naši roditelji koji su, opet, to naučili od svojih roditelja. Ipak neki starinski saveti mogu da budu od koristi...

3. Umirite bol u grlu

 

Ispiranje grla rastvorom vode i morske soli zaista može da pomogne. Ovo se ne preporučuje jedino deci, jer je njihova sluzokoža osetljivija nego kod odraslih.

Umesto grgoljenja vode sa morskom solju detetu koje se prehladilo ponudite kašičicu meda koju će lagano otapati u ustima.

4. Cink, cink, cink

 

Ovaj mineral jedan je od glavnih čuvara imuniteta kada je reč o virusima koji izazivaju prehladu. Ali, i kod već prehlađenih cink može da pomogne u skraćivanju trajanja bolesti.

Konzumirajte tablete cinka u dozi koju vam je preporučio vaš lekar.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA