≫ 

Kome je namenjen lek protiv kovida-19 sotrovimab i kako se primenjuje

Ovaj lek preporučuje Svetska zdravstvena organizacija i u američkom je protokolu lečenja, a dostupan je i u Srbiji

  • 5
Devojka, bolnica, korona virus, kovid 19, respirator Foto: Shutterstock

Direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) prof. dr Sanja Radojević Škodrić danas je kazala da je cena novog leka "sotrovimab" koji je pre nekoliko dana počeo da se primenjuje u Srbiji - 4.000 dolara.

- Cena lekova koji se koriste u lečenju kovida-19 kreću od nekoliko stotina do nekoliko hiljada dolara - rekla je dr Radojević Škodrić na televiziji K1.

- Lek "sotrovimab" košta oko 4.000 dolara. To je lek iz grupe neutrališućih antitela, daje se ambulantno u prvih sedam do deset dana bolesti, samo jedanput, kao infuzija. Ovaj lek preporučuje Svetska zdravstvena organizacija i u američkom je protokolu lečenja.

Prema podacima, lek ima efikasnost od 50 do 70 odsto u sprečavanju hospitalizacije. Namenjen je osobama starijim od 65 godina sa hroničnim oboljenjima, koji su se zarazili i u visokom su riziku da razviju tešku kliničku sliku. 

Radojević Škodrić je, takođe, najavila i da će Srbija, posle Sjedinjenih Američkih Država (SAD), biti prva zemlja u Evropi koja će dobiti lek "molnopiravir".

- On je trenutno u fazi registracije i očekuje se da sve potrebne dozvole u SAD dobije do decembra. Nakon toga, Evropskoj agenciji za lekove potrebno je još dve do tri nedelje za registraciju i dozvole, što znači da bi do kraja godine bila završena registracija i da ćemo dobiti i taj lek u obliku tablete koji je komforan za korišćenje - objasnila je direktorka RFZO i dodala:

- Potpisali smo ugovor za količine koje će biti dovoljne za sve pacijente, oko 50.000 doza, a možemo povući i više. Proizvedeno je trenutno oko deset miliona doza tog leka, jer su kapaciteti proizvodnje ograničeni. Naša zemlja prepoznata je kao jedan od najboljih partnera u nabavci lekova, zahvaljujući političkim vezama i redovnom plaćanju.

Ona je kazala i da "ivermektin" nije u protokolu lečenja kovida-19, da ga nije registrovala ni Američka agencija za hranu i lekove (FDA), niti ga SZO priznaje kao deo protokola lečenja.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gačićeva

    19. oktobar 2021 | 11:25

    Ne verujem ni u taj lek!!

  • tea

    19. oktobar 2021 | 11:22

    treba preziveti do kraja godine.

  • Kata

    19. oktobar 2021 | 17:32

    Infuzija sa gotovim antitelima, ima odobrenje za hitnu upotrebu, lek još uvek nije odobren od strane FDA.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA