≫ 

Zašto vam oko ponekad treperi i kada je vreme za lekara?

Treperenje očiju može varirati od jedva primetnog do neverovatno dosadnog brzo pulsiranja kapka

  • 0
Oči, obrve Foto: Pixabay.com

Treperenje oka je više iritirajuća pojava nego što je štetna, ali taj osećaj često nije prijatan. Većini ljudi se desi da im oko zaigra, a uzroci su uglavnom stres, umor i iscrpljenost, konzumiranje kofeina ili alkohola, jako svetlo, pušenje, iritacija kapka, zagađenje vazduha ili neki lekovi.

Treperenje ili trnci u bilo kom delu tela su retko znak nekog ozbiljnog stanja, navode u britanskoj Nacionalnoj službi za javno zdravlje. Obično nestaje bez ikakvog lečenja, ali ako potraje duže od dve nedelje, savetuje se odlazak kod lekara.

Šta je treperenje očiju i zašto se događa?

Treperenje očiju, koje je zvanično poznato kao miokimija (kada utiče samo na kapak), prilično je neprijatna pojava, jer se za razliku od većine stvari ne može sprečiti. Benigni esencijalni blefarospazam i hemifacijalni grč su pojmovi koji se takođe koriste za ovu pojavu.

Miokimija je vrlo čest grč koji može da zahvati gornji ili donji kapak. Treperenje očiju može da varira od jedva primetnog do neverovatno dosadnog brzo pulsiranja kapka.

Dobroćudni esencijalni blefarospazam počinje pojačanim treptanjem oba oka i može napredovati do stiskanja kapaka. To je vrlo retko, kao i hemifacijalni grč, koji uključuje trzanje mišića s jedne strane lica.

Kako se može sprečiti treperenje očiju?

Kako stručnjaci navode, borba protiv treperenja pre svega zavisi od uzroka, koji nije lako prepoznati. U mnogim slučajevima pomaže san, smanjen unos kofeina i unošenje dovoljne količine vode.

Takođe, veoma je korisno da smanjite vreme gledanja u ekran i da koristite odgovarajuće naočare.

Kada je vreme za lekara?

Vreme za lekara u ovom slučaju može biti diskutabilno, ali iz prakse je preporučljivo da ga posetite ukoliko treperenje oka ne prestane ni posle dve nedelje.

Video: Ispovest pacijenta i saveti lekara kako da se izborite sa impotencijom

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA