≫ 

Podvrsta delta soja korona virusa registrovana i u Rusiji

- Delta soj je već izazvao povećanje broja slučajeva, a AY.4.2 će verovatno dodatno povećati broj novoobolelih - upozorio je ruski naučnik

  • 4
Korona virus, novi soj

Foto: Freepik.com

Rusija je registrovala novi soj korona virusa AY.4.2, podvrstu delta soja nazvanu "delta plus", izjavio je danas šef Naučne grupe za dijagnostičku metodu pri ruskom Naučnom istražnom institutu, Kamil Hafizov.

AY.4.2 je otkriven u Velikoj Britaniji, a prema britanskim naučnicima, predstavlja jednu od 45 podvrsta delte.

Direktor Genetičkog instituta na univerzitetu, Fransoa Balo, nagovestio je da bi novi soj mogao da se širi za 10 do 15 odsto brže nego prethodni, prenosi TAS S.

- Da, neki izolovani slučajevi AY.4.2 soja su već zabeleženi u Rusiji. To je jedan od brojnih podvrsta delte - kazao je Hafizov.

Ruski stručnjak ocenio je da će pojavljivanje novih sojeva verovatno da pogorša epidemiološku sliku u zemlji.

- Delta soj je već izazvao povećanje broja slučajeva, a AY.4.2 će verovatno dodatno povećati broj novoobolelih - upozorio je Hafizov.

On je objasnio da bi AY.4.2 mogao verovatno da postepeno istisne originalni delta soj, ali je "malo verovatno da će se to desiti u skorije vreme".

- Ovo je potencijalno malo zarazniji soj - naglasio je.

Hafizov je naglasio da su ruske vakcine efikasne protiv soja AY.4.2.

I u Austriji se širi novi delta soj

 

U Austriji se beleži sve veći broj slučajeva zaraze novim delta sojem korona virusa AY.4.2 koji je zarazniji od osnovnog.

Nova mutacija delta soja je za 10 do 15 odsto zaraznija od osnovnog, pa zabrinjava lekare, tim pre što je broj novoobolelih u utorak dramatično porastao na skoro 4.000 slučajeva.

Austrijski molekularni biolog Ulrih Eling rekao je za bečki dnevnik "Kronen cajtung" da se u Austriji novi oblik delta soja pojavio pre par nedelja.

Za sada je registrovan u nešto više od 30 slučajeva.

On očekuje da će novi oblik delta soja potisnuti osnovnu varijantu.

Video: Policija upala u stan i pronašla telo devojčice: Jezivo ubistvo, žrtva nasilno ubijena

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Neko

    21. oktobar 2021 | 09:36

    Zatvaraj sve bre dok nije kasno, batali te propusnice, bice kasno...

  • Fracile

    21. oktobar 2021 | 13:27

    Iiiiiiiii evooooo gaaaaaa,razlog za veselje! Nkv soj,nova vakcina,evo i cetvrta doza 😂 Za njom i peta,navalite ovce 😂🤣😂🤣

  • Marija

    21. oktobar 2021 | 19:57

    Vec svi znamo da ima 17 sojeva do sada otkrivenih. Znamo i da prave vakcinu soj po soj. Zato 'izbacen soj iz igre' nije vise takmac drugim sojevima i oni bujaju, nemaju vise igraca izbacenog iz igre.To je odmah u startu rekao ne bilo kakav virusolog, kao ovi nasi, nego Nobelovac cuveni Motanjer , da vakcinacija stvara divljanje novih sojeva sto se i vidi u praksi. Sve sto su ostali placenici ili manje strucni ljudi rekli pokazalo se kao netacno ili delimicno i tek ponegde tacno. Ovo je sigurno. Nikad vise slucajeva obolelih na planeti, a u drugoj smo godini vakcinacije. Ah da i zemlja je ravna ploca.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA