≫ 

Na Institutu Dedinje nova procedura: Pacijentu ugrađena mini srčana pumpa

Procedura je uz asistenciju čeških stručnjaka izvedena na pacijentu (51) koji je već dan posle intervencije pušten na kućno lečenje

  • 0

Stručnjaci Instituta za kardiovaskularne bolesti Dedinje danas su predstavili novu proceduru ugradnje mini mehaničke pumpe pacijentima sa teškom srčanom slabošću, koja je po prvi put urađena u Srbiji.

Procedura je uz asistenciju čeških stručnjaka na Institutu izvedena juče, a pacijent (51) kod kog su, zahvaljujući novoj tehnologiji komplikacije svedene na minimumi, već danas je pušten na kućno lečenje.

Pomoćnik direktora Instituta za uvođenje novih tehnologija i načelnik odeljenja elektrofiziologije Dejan Kojić objasnio je da se ne radi o mehaničkim potporama srca sa kojima pacijenti čekaju transplantaciju i trajno rešenje, već Impella CP 5.5 sa SmartAssist tehnologijom omogućava da se srce održi nekoliko sati ili dana dok se ne sprovede odgovarajuća intervencija.

- Govorimo o mini srčanoj pumpi za koju nam nije potrebna kardiohirurgija, koju plasiraju naši interventni kardiolozi u kritičnim situacijama kada je pacijent u kardiogenom šoku, kada srce ne funkcioniše i mortalitet ovih pacijenata je jako visok - rekao je Kojić.

On je naveo da kada se postavi u levu srčanu komoru, zahvaljujući malom motoru uređaj pumpa krv u aortu i omogućava da se pacijentu, kome srce ne radi, uradi procedura.

Radom pumpe se upravlja spolja, dodao je Kojić, pacijenti kojima se ugrađuje su hospitalizovani i posle intervencije ona ne ostaje u telu čoveka.

Ko je kandidat za ovakvu intervenciju

Interventni kardiolog Saša Hinić naveo je da je uz asistenciju čeških stručnjaka na Institutu juče uspešno urađena kompleksna perkutana koronarna intervencija na glavnom stablu pacijenta (51) kod kog su, zahvaljujući novoj tehnologiji, komplikacije svedene na minimum.

- Radi se o pacijentima koji imaju loše srce, lošu srčanu snagu, i takvi pacijenti imaju jako visok mortalitet ukoliko se invazivne procedure rade bez podrške ovakve pumpe - rekao je Hinić.

Upravnik klinike za kardiologiju Petar Otašević kaže da novu pumpu mogu ugraditi kardiolozi, jer je ona dovoljno mala da se plasira kroz preponsku arteriju što smanjuje rizike i povećava preživljavanje bolesnika.

- Sa tehničkog aspekta ovo je najnovija generacija tih pumpi koja je 2019. godine dobila dozvolu za upotrebu. Novost kod ove generacije pumpi jeste da je mnogo lakša kontrola protoka i nekih parametara koji nam omogućavaju optimalno lečenje bolesnika - izjavio je Otašević.

Kako je rekao, prethodne generacije pumpi su mnogo manje mogle da pomognu bolesniku sa oko 2,5 litra u minuti što je relativno malo, dok najnovija pomaže srce sa 4,6 do 4,8 litara.

- Pomoć pumpe je više nego dovoljna da srce minimalno doprinese pumpanju krvi a da organizam i dalje bude u dobrom stanju i da dobija dobru količinu krvi - objasnio je Otašević.

Nabavku Impella CP katetera je obezbedio Republički fond za zdravstveno osiguranje i prema rečima lekara trenutno ima dovoljno uređaja za početak izvođenja intervencije, a oni veruju da će ih biti dovoljno za sve pacijente.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA