Namibija ukida Sputnjik V vakcinu zbog rizika od HIV-a

Ministarstvo je donelo odluku nekoliko dana nakon što je regulator za lekove u susednoj Južnoafričkoj Republici izrazio zabrinutost zbog navodne povezanosti vakcinisanja Sputnjikom V sa pojačanim rizikom od zaražavanja HIV-om kod muškaraca

  • 2
Vakcina vakcine sputnik

Foto: Shutterstock

Namibija će privremeno obustaviti upotrebu ruske vakcine Sputnjik V protiv korona virusa, saopštilo je danas namibijsko Ministarstvo zdravlja.

Ministarstvo je donelo odluku nekoliko dana nakon što je regulator za lekove u susednoj Južnoafričkoj Republici izrazio zabrinutost zbog navodne povezanosti vakcinisanja Sputnjikom V sa pojačanim rizikom od zaražavanja HIV-om kod muškaraca, prenosi Rojters.

Institut Gamaleja, koji je razvio Sputnjik V vakcinu, saopštio je da odluka Namibije nije zasnovana ni na kakvim naučnim dokazima ili istraživanju.

Južnoafrički zdravstveni regulator SAHPRA odlučio je da za sada neće odobriti upotrebu Sputnjik V vakcine jer su, kako se navodi u njihovom saopštenju, neke studije sugerisale da je primena vakcina koje koriste vektor adenovirus tipa 5, među kojima je Sputnjik V, povezana sa većom reakcijom na HIV kod muškaraca.

Muškarci koji su primili Sputnjik V imaju veće šanse da se zaraze HIV-om

 

Ministarstvo zdravlja Namibije je u saopštenju navelo da je odluka o prekidu upotrebe ruske vakcine bila "iz opreza da su muškarci koji su primili Sputnjik V vakcinu pod većim rizikom od zaraze HIV-om".

Sputnjik V vakcina je jedna od najbezbednijih i najefikasnijih vakcina protiv korona virusa u svetu, rekao je Rojtersu institut Gamaleja.

Vakcina, vakcinacija, ilustracija

Foto: Tanjug/AP

Prema institutu, više od 250 kliničkih isptivanja i 75 međunarodnih publikacija potvrdilo je bezbednost vakcina i lekova zasnovanih na vektorima humanog adenovirusa.

- Iako su adenovirusi, uključujući i adenovirus 5, jedan od najčešćih uzroka običnog gripa, nema dokaza o povećanom riziku od infekcije HIV-om među ljudskom populacijom - saopštio je institut.

Čekaju da je SZO stavi na spisak za hitnu upotrebu

 

U saopštenju se dodaje da je meta-analiza šest kliničkih studija i njihovo dugotrajno praćenje kod 7.092 učesnika pokazala da nije bilo statistički značajnog povećanja HIV infekcije među primaocima vakcine sa vektorskim adenovirusom 5.

Namibija je saopštila da će suspenzija upotrebe vakcine Sputnjik V trajati dok ona ne bude stavljena na spisak za hitnu upotrebu Svetske zravstvene organizacije (SZO).

Ljudima koji su primili prvu dozu Sputnjik V vakcine protiv korona virusa biće ponuđena druga doza kako bi mogli da upotpune imunizaciju, saopštilo je Ministarstvo zdravlja Namibije.

Video: Vučić i Putin prisustvovali putem video linka početku proizvodnje Sputnjika V na Torlaku

(Telegfraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA