≫ 

5 namirnica koje čuvaju kosti: Pune su kalcijuma, ali neke treba oprezno konzumirati

Kalcijum je važan mineral koji čuva naše kosti i sprečava osteoporozu

  • 0
Grčki jogurt uglavnom mešamo sa voćem Foto: Shutterstock

Kalcijum je neophodan u za zdravlje kostiju, a poznat je glavni mineral u borbi protiv osteoporoze, pa je zbog toga važno da ga imamo dovoljno u organizmu.

Postoje namirnice koje obiluju kalcijumom i koje je neophodno koristiti u ishrani. Nutricionisti navode kojih pet namirnica posebno obiluju ovim mineralom.

1. Jogurt

Čaša nemasnog jogurta ima blizu 450 miligrama kalcijuma, što je oko 42 odsto preporučene dnevne doze ovog minerala. Jogurt je bolji od mleka, jer sadrži više kalcijuma. naime, čaša nemasnog mleka sadrži oko 300 miligrama.

2. Tvrdi sirevi

Mnogi nutricionisti smatraju da su oni jedan od najboljih izvora kalcijuma, ali upozoravaju da ih, ipak, treba pažljivo konzumirati. Ovi mlečni proizvodi sadrže i veliki procenat masnoće, pa preterivanje sa sirevima u ishrani nije preporučljivo.

3. Sojino brašno

Sojino brašno, ali i tofu su odličan izvor ovog minerala. Jedna porcija tvrdog tofua sadrži oko 250 miligrama kalcijuma, a ova namirnica može da zameni i meso, pa nutricionisti preporučuju da je uvedete u ishranu.

4. Riba

Posebno zdrava riba puna kalcijuma, jeste morska. Najbolji izbor su sardele koje možete jesi sa kostima, zahvaljujući kojima ćete u organizam uneti dodatnu dozu ovog minerala.

5. Suvo voće

Među suvim voćkama smokve, šljive i urme su svakako najveći izvor kalcijuma. Ovog minerala ima i u susamu, ali i u mnogim orašastim plodovima.

Video: Jedino Srbi prave sir od magarećeg mleka i naplaćuju 1.000 evra

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA