≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

"Naredni soj korone biće 10 odsto zarazniji od delta soja": Upozorenje prof. Šakića

Vreme čitanja: oko 1 min.

- Dokle god ima nevakcinisanih virus će mutirati u snažniju, a ne u slabiju varijantu - kaže prof. dr Boris Šakić, neuroimunolog sa Univerziteta Mekmaster u Hamiltonu

  • 47

- Osobe koje su nevakcinisane su fabrike novih sojeva virusa korona i zato o vakcinaciji moraju da govore doktori kojima se veruje da bi podstakli neodlučne da prime vakcinu - kaže prof. dr Boris Šakić, neuroimunolog sa Univerziteta Mekmaster u Hamiltonu.

Prof. dr Šakić gostovao je u emisiji "Uranak" na televiziji K1 i objasnio postupak stvaranja antitela u našem organizmu nakon vakcinacije.

- Vakcina stimuliše naša bela krvna zrnca da obave posao, da nas zaštite. To znači da nas štiti naš imuni sistem. Vakcine Moderna, Fajzer i Džonson i Džonson sadrže spajk protein, „nogicu“ koja se kači na našu ćeliju i koja nosi informaciju o virusu. Druge ćelije prave antitela na taj spajk protein. Kineska vakcina, s druge strane, sadrži ceo umrtvljen virus. Vakcina je vežba za naš imuni sistem da radi. Ako želite da ojačate mišiće, da li ćete u teretanu otići samo jedanput? Isto je i sa vakcinom. Pa mi muškarci smo be-se-že vakcinu primili triput u životu, kad smo rođeni, kad smo pošli u školu i kad smo pošli u vojsku – objasnio je profesor Šakić.

Prema njegovim rečima, nivo antitela nije najbolji pokazatelj koliko su vakcine efikasne.

- Kada nivo antitela opada, ostaju nam memorijske ćelije. Ne znamo koliki je životni vek tih ćelija, ali činjenica je da memorijske ćelije pamte da smo bili izloženi virusu i da prave antitela - dodao je on.

- Virus će mutirati u snažniju a ne u slabiju varijantu dokle god ima nevakcinisanih - istakao je dr Šakić u „Uranku“, i dodao da će novi soj biti deset odsto zarazniji od delta soja koji je, da podsetimo, već nekoliko meseci dominantan u Srbiji.

Video: Kon: Delta soj korona virusa će pokriti ceo svet

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dr.Sale nis

    26. oktobar 2021 | 12:45

    A gde si ti to ucio? Na kom fakultetu? Koji te je profesor pustio na ispitu ako si kao odgovor dao da virus svojim sirenjem u populaciji jaca? To je doktore moj prva godina medicinskog fakulteta!!! Zao mi je kolega, vidimo se u sledecem roku, izvolite vas indeks!

  • Мирослав

    26. oktobar 2021 | 12:49

    Само једно питање - Колико дуго је испитивана бе-се-же вакцина, пре него што је одобрена за употребу?

  • @

    26. oktobar 2021 | 12:40

    Ko je ovaj lik? Gde ih pronalaze?🤮🤮🤮

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA