≫ 

Merk dozvolio drugima da prave njegovu pilulu protiv kovida

Kompanija je ovog meseca saopštila da je "molnupiravir" prepolovio hospitalizacije i smrtne slučajeve među pacijentima sa ranim simptomima kovida-19

  • 1
Molnupiravir, Lekovi, lek, pilule Foto: Shutterstock

Američka farmaceutska kompanija "Merk" dozvolila je drugim proizvođačima lekova širom sveta da proizvode njenu pilulu protiv kovida-19, piše Tanjug.

Takva odluka je preduzeta u sklopu nastojanja koja imaju za cilj da se pomogne milionima ljudi u siromašnijim zemljama da dobiju pristup leku koji može da spasi živote, saopštila je danas jedna međunarodna organizacija za javno zdravlje koju podržavaju Ujedinjene nacije.

Udruženje patenata za lekove (MPP) je u saopštenju navelo da je potpisalo ugovor o dobrovoljnom licenciranju za lek "molnupiravir" sa "Merkom" i njegovim partnerom "Ridžbek bioterapeutiks".

Sporazum će omogućiti MPP-u da dodeli dalje licence kvalifikovanim kompanijama koje imaju odobrenje da proizvode lek.

Molnupiravir je prva pilula za koju se pokazalo da leči bolest.

Čarls Gor, izvršni direktor MPP-a, rekao je da su rani rezultati za molnupiravir "ubedljivi" i da se nada da će ovaj prvi sporazum o dobrovoljnom licenciranju za lečenje kovida-19 dovesti do drugih sličnih sporazuma.

Merk je ovog meseca izvestio da je "molnupiravir" prepolovio hospitalizacije i smrtne slučajeve među pacijentima sa ranim simptomima kovida-19.

Video: Akleksičanin pobedio koronu u 91. godini: Mislio je da se živ neće vratiti

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Yakuza

    27. oktobar 2021 | 16:21

    Kad ce nasi strucnjaci da kazu da je ovo ustvari ivermektin jer je ista kompanija napravila i ivermektin. Razlika je samo sto ce ovaj lek da kosta 700e a ivermektin 10e

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA