≫ 

5 saveta za zdrava i jaka pluća: Jedan vas oslobađa i stresa

Pluća zahtevaju brigu i pažnju kako bi bila zdrava

  • 1
disanje, pluća, priroda, sunce Foto: Shutterstock

Proteklih godinu i po dana se mnogo priča o zdravlju i o načinu na koji možemo da ga sačuvamo. Pandemija i situacija sa korona virusom nas je sve naučila koliko su pluća važan i osetljiv organ.

Zdravlje pluća je veoma važno, posebno sada.

Zato je važno da se pobrinete o najvažnijem respiratornom organu, a sve što treba da uradite je da u svoju rutinu uvedete ovih pet stvari:

1. Redovno vežbajte

Kao i za mišiće tako je fizička aktivnost dobra i za zdravlje pluća. Naša pluća su "pumpa" i zavise od mišića koji se nalaze u grudima. Da bi bila jaka, moramo da održavamo mišiće u formi. To ne moraju da budu prave vežbe, počnite polako i postepeno, za početak je hodanje odličan oblik kardiovaskularnih vežbi, a za njih je potrebno da izdvojite 20 minuta svaki dan.

2. Unosite vitamin D

Svi znamo koliko je vitamin D važan za imunitet, jake kosti, ali i zdravlje pluća. Stručnjaci su dokazali da nedostatak vitamina D može uzrokovati deficit u funkciji pluća, pa čak da promeni i strukturu. 

Ukoliko ne jedete namirnice koje ga sadrže, poput masne ribe, sira, žumanca ili ne uzimate suplemente, razmislite da promenite to i jednu od ovih namirnica ubacite u svoju ishranu. 

Hrana, namirnice, vitamin D Foto: Shutterstock

3. Vežbajte disanje

Stres može da uzrokuje pravi haos u organizmu, a izuzetno je negativan i za pluća. Duboko disanje je korisno za smanjenje stresa, a dijafragmatično disanje i disanje stisnutim usnama mogu pomoći u povećanju kapaciteta pluća, posebno posle oporavka od respiratorne infekcije.

Udisanjem i izdisanjem brojeći do četiri, ili disanjem iz stomaka, vraćate osećaj mira i smanjujete osećaj stresa i anksioznosti.

4. Spavajte dovoljno

Manjak sna ima negativan uticaj na ceo imuni sistem, pa i na pluća. Kada imunitet nije jak, podložniji smo razvoju raznih bolesti, a posebno respiratornim infekcijama.

5. Izbegavajte nezdrave navike

Poslednji deo održavanja pluća jakim i zdravim je izbegavanje stvari koje su loše za njih. Stručnjaci tvrde da su na samom vrhu liste cigarete u bilo kom obliku. Takođe ukoliko vežbate, izbegavajte mesta sa lošim kvalitetom vazduha i prostorije koje se greju na drva.

Video: Pobedite strah: Tapkanjem stimulišu akupunkturne tačke

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DARKO 100%

    4. novembar 2021 | 09:12

    Fizicka aktivnost,zdrava ishranai zivot,i cest boravak u prirodi ,mogucnost odlaska u planinu,mirisi livadskog cveca

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA