Za nadutost stomaka nije uvek kriva hrana: Gastroenterolog savetuje kako da rešite problem

Učestalo nadimanje- šta je rešenje?

  • 0
Ass. dr sc. med. Srđan Marković, gastroenterolog Foto: Flobian

Sa ass. dr sc. med. Srđanom Markovićem, gastroenterologom iz Kliničko bolničkog centra Zvezdara, razgovaramo o tome zbog čega se nadutost javlja, kada obavezno treba posetiti lekara, kao i koja su preporučena rešenja za ovaj problem.

-Ispričaću vam na početku iskustvo pacijentkinje za koju bi se moglo reći da je tipičan predstavnik onih koje muči nadutost, kaže dr Marković.

-Žena, 35 godina, dolazi u gastroenterološku ambulantu i žali se na nadutost koja traje već 6 meseci. Napominje da su tegobe postale učestalije, naročito posle obroka, bez poremećaja u pražnjenju creva. Nije gubila na kilaži, čak je i dodala kilogram, dva. Ne povraća i nema značajne bolove u trbuhu. Nema dodatnih bolesti. Takođe, ne prijavljuje postojanje digestivnih bolesti u porodičnoj anamnezi. Savetovao sam da se urade osnovni laboratorijski nalazi, analiza stolice na helikobakteriju, adekvatan režim ishrane, izbegavanje stresa u granicama mogućeg i jedna Flobian® kapsula dnevno u trajanju od dva meseca. Kontrolu sam zakazao za 6 nedelja, kako bih procenio da li je neophodno uraditi dodatnu dijagnostiku i kakav je odgovor na terapiju.

U ovakvom slučaju nadutost može biti posledica više različitih faktora. Najčešće je posledica preteranog unosa ugljenih hidrata, a to su hleb i slatkiši, na prvom mestu. Osim toga, veliki uticaj može imati i poremećaj balansa crevne mikrobiote ili, jednostavnije rečeno, porast broja loših bakterija u crevima. Uzrok mogu biti i različiti funkcionalni poremećaji gornjih ili donjih delova digestivnog trakta: želuca, debelog creva ili infekcije izazvane heliko bakterijom, ali i posledica poremećaja funkcija štitaste žlezde, koji takođe dovode do pojačanog nakupljanja gasova u digestivnom traktu.

Na kraju, važno je pomenuti i to da veliki broj ljudi pati i od sindroma nervoznih creva. Nadutost je, zapravo, jedna od najučestalijih tegoba na koje se naši pacijenti žale i zahteva individualnu obradu. Preporučuje se da se, ukoliko simptomi traju duže od mesec dana, potraži savet gastroenterologa zbog obavljanja specifičnih dijagnostičkih pretraga.

Flobian Foto: Promo

Kako pomoći pacijentima?

-Lekar, na prvom mestu, mora biti siguran u postavljenu dijagnozu. Svakom pacijentu mora pristupati individualno, tako da terapiju odredi uzimajući u obzir simptome, navike i težinu tegoba. Recimo, kod pacijenata kod kojih je nadutost pratilac sindroma nervoznih creva, jedan od najučinkovitijih režima ishrane je FODMAPS dijeta. Ona podrazumeva izbegavanje ugljenih hidrata koji se ne apsorbuju u tankom crevu i koji zbog toga izazivaju nadimanje. Takođe, budući da je stres jedan od učestalih uzročnika problema ovog tipa, pacijentima se preporučuje da, ako je to moguće, izbegavaju stresne situacije, ali i da se trude da se što češće odmaraju, šetaju, bave se umerenom fizičkom aktivnošću, uživaju u hobijima i dr.

-Istovremeno, preporučuju se i preparati koji pokazuju veliku delotvornost. Ja imam odlično iskustvo sa preparatom Flobian®. Bezbedan je i efikasan, a uzima se samo jedna kapsula dnevno, što je za pacijenta komforno. Flobian® deluje tako što doprinosi smanjenju nastanka gasova u crevima i time uklanja uzrok problema, čime doprinosi u ublažavanju gasova, nadutosti i osećaja punoće u stomaku. Savetujem primenu u periodu od najmanje četiri nedelje, kako bi se dugotrajno rešio problem. Kliničke studije pokazuju da kod takve primene imamo 9 od 10 zadovoljnih korisnika.

-Ističem na kraju još jednom da se u praksi pokazalo da upravo ovakva primena određenog režima ishrane u kombinaciji sa adekvatnim terapijskim rešenjem daje najbolje rezultate i kod najvećeg broja pacijenata garantuje ublažavanje tegoba i uspešno rešavanje problema nadutosti i gasova.

-Pacijentkinja sa početka ove priče je bila u grupi zadovoljnih pacijenata, bez tegoba već nakon dve nedelje i sa urednim nalazima koje je pokazala na kontrolnom pregledu. Dalje kontrole u ovom slučaju su bile prema potrebi, jer uvek smo tu za pacijente u pravo vreme i sa pravom terapijom.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA