≫ 

Koliko često da vežbam u skladu sa mojim godinama? Ovo su smernice SZO

Ukoliko nemate vremena ili novca da idete u teretanu, možete se baviti biciklizmom, trčanjem ili hodanjem

  • 0
Fitnes, vežbanje, kuća, trening Foto: Shutterstock

"Koliko često treba da vežbam?", pitanje je koje postavljaju pripadnici svih generacija. Svakodnevno ili mogu da pravim pauzu? I šta ako zbog obaveza ne mogu da izdvojim dovoljno vremena za trening, pa odustanem od vežbanja?

Na sva ova pitanja odgovaraju stručnjaci Svetske zdravstvene organizacije (SZO), koja je nedavno objavila smernice o tome koliko često bi trebalo vežbati tokom nedelje.

Prema SZO, osobe uzrasta od 18 do 64 godine trebalo bi da posvete vežbanju najmanje 150 minuta nedeljno ukoliko se opredele za vežbe umerenog intenziteta ili najmanje 75 minuta ako odaberu intenzivno vežbanje.

Ukoliko nemate vremena ili novca da idete u teretanu, možete se baviti biciklizmom, trčanjem ili hodanjem, što je takođe veoma korisno.

Takođe se preporučuje da najmanje dva puta sedmično dižete tegove.

Vežbanje je jednako važno i za osobe starije od 65 godina. U ovoj starosnoj grupi SZO predlaže istu učestalost i intenzitet treninga sa jednim dodatkom - da najmanje tri puta nedeljno u svoj program uključe jogu ili ples.

Za trudnice i žene koje su se nedavno porodile SZO savetuje najmanje 150 minuta aktivnosti umerenog intenziteta tokom cele nedelje. Ali, najpre bi trebalo da se i trudnice i porodilje konsultuju sa svojim lekarom.

SZO takođe podseća da ostanete hidrirani pre, tokom i posle vežbanja, kao i da izbegavate aktivnosti koje uključuju visok rizik od pada i mogu ograničiti snabdevanje kiseonikom.

Video: Ćerka fudbalske legende ne izlazi iz teretane: Izgleda kao bomba, a snimci njenih treninga su vreli

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA