≫ 

Dr Ćirković: Organizmu treba godinu dana da se oporavi od antibiotika

U Srbiji je 65% stanovnika u prethodnih 12 meseci pilo antibiotike na preporuku lekara, ali čak 20% je uzimalo na svoju ruku

  • 2
antibiotik Foto: Pixabay

Konzumacija antibiotika u Srbiji porasla je za 20% u poslednjih 12 meseci. Stručnjaci upozoravaju da zbog toga bakterije postaju sve otpornije na antibiotike.

- Mi smo u pandemiji sa rezistencijom bakterija na antibiotike i ovo je tiha pandemija koja će biti opasnija i imati mnogo više uticaja po zdravlje od kovida. Otpornost bakterija je SZO uvrstila među top deset problema sa kojima se suočava zdravstvo - rekla je mikrobiolog prof. dr Ivana Ćirković za K1 televiziju.

Dr Ćirković upozorava da se u Srbiji koriste anbiotici bez lekarskog recepta.

- U Srbiji je 65% stanovnika u prethodnih 12 meseci pilo antibiotike na preporuku lekara, ali čak 20% je uzimalo na svoju ruku. Postavlja se pitanje kako dolaze do antibiotika kada je od 2017. godine u apotekama zabranjeno izdavanje antbitioka bez recepta lekara - rekla je dr Ćirković.

Ona naglašava da antibiotici kao i drugi lekovi nemaju preventivni efekat i dodaje:

- Našem organizmu je potrebno godinu dana da se oporavi od jedne kutije popijenih antiobiotika. Uzimanjem anbiotika na svoju ruku nanosimo ogromnu štetu svom organizmu, jer se u našem organizmu nalaze dobre bakterije, a njihova dejstva se narušavaju antibioticima. Bakterije mogu ponovo da postanu osetljive na isti antibiotik, ali samo ako se određeni antibiotici ne koriste nekoliko godina - rekla je ona.

Dr Ivana Ćirković Printskrin: TV K1

Doktorka ističe da su lekari suočeni sa pritiskom od strane roditelja da pripišu neki antibiotik detetu, a da roditelji nisu ni svesni koje posledice antibiotik može imati po dete.

- Roditelji su jako uporni u traženju antibiotika za svoje dete, a to ne bi trebalo da bude prvi izbor u lečenju deteta. Antibiotici u dečjem uzrastu mogu izazvati alergijska oboljenja i dovesti do metaboličekih poremećaja, gojaznosti, i nastati autoimuna oboljena - rekla je dr Ćirković.

Na pitanje da li je moguće preterati i sa probioticama dr je rekla da oni održavaju homeostazu našeg organizma i dobrim bakterijama u našem organizmu, koje narušavaju antibitoici, da se vrate u svoje normalno stanje.

- Ne možemo preterati sa probioticima ako se poštuju uputstva i preporuke lekara - rekla je dr.

Dr Ćirković insistira da se za lečenje protiv kovida ne koriste antibiotici kao na početku.

- Najveći broj infekcija respiratornog i digestivnog trakta izazivaju virusi i zato nema opravdanja da se poseže za antibioticima u lečenju protiv korone. Ovo je globalni problem. SZO je izdalo saopštenje da je samo 15% pacijenata, obelelilih od kovida-19, imalo razlog da pije antibiotike, a čak 75% obolelih je pilo antibiotike - zaključila je dr Ćirković.

Video: U pandemiji sve više mladih koristi drogu i alkohol

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DARKO 100%

    21. novembar 2021 | 15:54

    Mi smo danas postali ko kanalizaciona cev ,svasta trpaju u nas,pa kad pogledate u vreme krize i najboljeg doba apoteke,kockarnice uvek rade,toliki agresivni marketing na televizijama o bolestima i lekovima za njih ,koliko je o preterano da i najzdraviji bi covek pod tim pritiskom marketinga o lekovima se razboleo,psihu drustva su razorili,nekad kad nista nismo znali svi smo bili zdravi i dugo ziveli

  • x

    21. novembar 2021 | 22:45

    A koliko mi treba od vakcina?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA