≫ 

5 namirnica koje treba da jede svaka žena posle 50. godine: Čuvaju zdravlje mozga, srca i kostiju

Ove namirnice učiniće da se vaš organizam oseća zdravije

  • 0
šampinjoni, pečurke

Foto: Freepik.com

Kada dođemo u određeno starosno doba, naš organizam prirodno trpi promene, pa je zbog toga posebno važno da se hranimo zdravije. Za žene koje su ušle u menopauzu ili su na pragu ovog doba koje nosi promene značajno je da unose namirnice koje će im pomoći da održavaju zdravlje srca, mozga i kostiju.

Nutricionisti preporučuju da dame koje su na pragu šeste decenije, kako bi očuvale svoje zdravlje, unose u većoj meri ovih pet vrsta manirnica: 

1. Mahunarke

 

I muškarci i žene koji pređu 50. godinu života imaju povećan rizik od višeg holesterola, viscelarnih masnoća i dijabetesa.

Zato bi u ishranu trebalo da uključe više mahunarki, jer su bogate vlaknima. Ukoliko u ishranu u većoj meri uključite grašak i pasulj to može pomoći u smanjenju rizika od pomenutih bolesti, a istovremeno snabdećete telo važnim hranljivim materijama kao što su gvože, kalijumi kalcijum.

2. Paradajz

 

Paradajz spada u namirnice koje nas podmlađuju. Ovo povrće bogato je likopenom, kao i antioksidansom koji štiti kožu od oštećenja prilikom izlaganja suncu i pomaže kod smanjenja nastanka bora. Naš organizam najbolje apsorbuje likopen iz kuvanog paradajza, zato možete da ga koristite kao sok koji ćete povremeno piti ili uz razna jela.

3. Pečurke

 

Za žene je važno da tokom menopauze povećaju unos hrane koja je bogata kalcijumom i vitaminom D, koji čuvaju gustinu i zdravlje kostiju. Pečurke su jedna od namirnica koje sadrže vitamin D, pa ih je zbog toga važno često konzumirati u ovoj životnoj dobi.

4. Suve šljive

 

Ukoliko svakog dana uneste u organizam pet do šest suvih šljiva to može pomoći u sprečavanju gubitka koštane mase, tvrde nutricionisti. S obzirom da kosti gube na gustini posle 50. godine, češća upotreba hrane poput šljiva može biti ključna za održanje zdravlja i pokretljivosti. Suve šljive su poznate i kao namirnica koja reguliše probavu.

5. Kelj

 

Sa godinama potreba našeg organizma za kalcijumom se povećava. Kelj je odličan izvor ovog minerala. Jedna šolja kuvanog kelja obezbeđuje oko 30 odsto dnevne potrebe za kalcijumom, a ako ga jedete često obezbedićete vaš organizam i vitaminima K,  A, C, kao kalijumom.

Video: Uz ovaj jednostavan trik brokoli će ponovo biti svež

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA