≫ 

Preti nam korona smrtonosna poput ebole, a zarazna kao delta: Strašno upozorenje lekara

Sumorna predviđanja dolaze  nakon otkrića novog soja Omikron u južnoj Africi

  • 94
foto Pixabay

foto Pixabay

Nova mutacije virusa korona, mogla bi da izazove soj zarazan kao Delta varijanta i smrtonosan kao virus ebole. To je oštro upozorenje Svetske medicinske asocijacije.

Frank Ulrih Montgomeri, predsednik Globalnog lekarskog društva (VMA), podelio je svoje strahove sa novinama nemačke medijske grupe Funke.

Naglasio je da je važno ne dati virusu šansu da dalje mutira.

- Da bi se to postiglo, možda će biti potrebno da se nastavi sa što masovnijom vakcinacijom - rekao je Montgomeri.

Virus ebole, čije bi užasne efekte na zdravlje ljudi mogao da prati i novi soj korona virusa, baš kao što predsedavajući VMA upozorava, prvi put je otkriven 1976. godine u Južnom Sudanu i Demokratskoj Republici Kongo.

Najsmrtonosnija epidemija do sada dogodila se u zapadnoj Africi između 2014. i 2016. godine i odnela je više od 11.000 života. Bolest koju izaziva virus manifestuje se visokom temperaturom i unutrašnjeim krvarenjem, a prosečna stopa smrtnosti  je blizu 50 odsto, prema podacima Svetske zdravstvene organizacije (SZO).

Neki od poznatih sojeva, međutim, doveli su do smrtnosti u zastrašujućih 90 odsto slučajeva.

Na pitanje o situaciji u Nemačkoj, Montgomeri je upozorio da će se broj zaraženih kovidom verovatno udvostručiti u narednih 10 dana.

On je takođe pozvao na uvođenje strožih mera u zemlji, apelujući na vlasti da zatvore sve božićne pijace i zabrane svečanosti, kao i vatromet.

- Ako četvrti talas korone i dalje ne stane, možda će biti neophodno zatvaranje i blokada poslovanja širom zemlje - predviđa naučnik.

Sve mere koje se sada preduzmu imaće vidiljiv efekat tek za dve nedelje.

Sumorna predviđanja dolaze nakon otkrića novog soja Omikron u južnoj Africi.

U petak je Svetska zdravstvena organizacija zvanično označila Omikron kao novi soj korona virusa koji je "zabrinjavajući". Dok naučnici još proučavaju novi soj, već su izraženi strahovi da bi najnovija mutirana varijanta korone mogla biti zaraznija od svojih prethodnika.

Video: Korona je kao kada te dum-dum metak pogodi u kost: Kristijan Golubović poziva da se nose maske

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Alessandro

    27. novembar 2021 | 13:05

    Ako je višestruko smrtonosniji soj onda nema šansu da se brzo i masovno širi jer ubija domaćina i umire sa njim a ako je mutacija takva da postaje zarazniji onda može biti samo slabiji da bi opstao jer ako ubije domaćina onda i on umire sa njim.

  • Tejgooo

    27. novembar 2021 | 13:39

    Imate sad preko 50 % vakcinisanih u citavom svijetu - pa nemamo imunitet - znaci neko odvrće i zavrće slavinu po zelji.

  • Breitling

    27. novembar 2021 | 12:57

    O ovome smo pisali pre god ipo ili dve da će sve ovako biti .Bili smo teoretičari zavere i antivakcinasi .Evo izvolite :Zeleni pasoš,zatvaranje ,kontrole ,cene skočile bestraga ,fasizam i diktatura na delu i naravno svako malo novi virus …idemoooo..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA