≫ 

Svi benefiti posta za organizam: Nutricionista savetuje na šta bi trebalo da obratite pažnju

Post u hrišćanstvu znači mnogo više od načina ishrane jer podrazumeva vreme umerenosti i blagosti u različitim oblastima života

  • 4
post posna hrana Foto: Shutterstock

Pravoslavni vernici danas započinju Božićni post koji će trajati tačno 40 dana i kojim se pripremaju za najveći hrišćanski praznik, rođenje Isusa Hrista, odnosno Božić.

Post je deo religijskog rutuala u mnogim delovima sveta, pa tako i našoj zemlji, a podrazumeva odricanje od određenih namirnica, posebno onih životinjskog porekla.

Za to vreme vernici bi trebalo da se pridržavaju specijalnog režima ishrane, odnosno da svoju duhovnu snagu podupiru telesnim uzdržavanjem od mrsne hrane.

Pored verskog značaja post ima pozitivne efekte na ljudski organizam, jer se odricanjem pojedine hrane telo pročišćava, tj. vrši se detoksikacija organizma. 

Nutricionisti poručuju da bi hrana u toku posta trebalo da bude raznovrsna, jer se tako čuva imunitet.

Nutricionistkinja Tanja Bakrač svojevremeno je rekla da post podrazumeva izostavljanje namirnica životinjskog porekla i treba da bude raznovrstan, odnosno da je važno da se vodi računa da se unosi dovoljno nutrijeneta, belančevina, masti i ugljenih-hidrata.

- Post ne treba da bude jednoličan da ne bismo smanjili imunitet i da ne bi došlo do problema sa zdravljem. Posebno je važno ne izbegavati doručak. Tokom posta treba uzimati namirnice koje su sveže i sadrže vitamine, minerale i vlakna - ukazala je Bakrač.

Povrće, šargarepa, cvekla Foto: Shutterstock

Ona je dodala da tokom posta može doći do manjka vitamina D u organizmu, jer se ne konzumiraju mlečni proizvodi, pa je potrebno jesti ribu ili uzimati suplemente tog vitamina.

Uz vitamin D, važni su i vitamin B12 i vitamin C.

Pored toga što čisti telo od toksina, post pozitivno utiče na sveukupno zdravlje.

Odmara se digestivni trakt

Utvrđeno je da se 65 odsto telesne energije posle teškog i obilnog obroka usmerava ka digestivnom sistemu. Post odmara digestivni sistem i omogućava detoksikaciju i čišćenje organizma.

Dok se ovaj proces odvija, telesna energija koja je inače usmerena na varenje hrane u toku celog dana, sada biva usmerena na regeneraciju organizma i njegovo obnavljanje.

Veća produktivnost

Osoba istovremeno jača i mentalnu oštrinu i dobija nove ideje za rad. Dakle, blagotvorno delovanje posta nije ograničeno samo na fizički aspekt organizma, nego donosi nebrojeno mnogo koristi i prednosti za mentalno zdravlje i psihološku stabilnost.

Video: Božićna trpeza ne postoji bez nje: Česnicu ćete lako napraviti ako pratite ovaj recept

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA